https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajka w przepisach - tym możną ją zastąpić. Oto najlepsze zamienniki jajek i roślinne alternatywy

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Czym zastąpić jajko? Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Są używane jako spoiwo, zakwas albo po prostu jako składnik dodający wilgoci. Pieczenie i gotowanie bez jajek jest jednak całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź teraz najlepsze zamienniki jajek na kolejnych slajdach galerii >>>>>
Czym zastąpić jajko? Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Są używane jako spoiwo, zakwas albo po prostu jako składnik dodający wilgoci. Pieczenie i gotowanie bez jajek jest jednak całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź teraz najlepsze zamienniki jajek na kolejnych slajdach galerii >>>>> Agnieszka Bielecka
Czym zastąpić jajka w przepisach? Zamienników jaj na rynku jest mnóstwo. Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto zamienić jajka w przepisach. Zamienników jajek szukają nie tylko weganie, ale także osoby, które mają nietolerancję pokarmową, chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, obawiają się jedzenia surowych jajek albo po prostu zapomnieli kupić jajka. Zobacz najlepsze zamienniki jajek, które prawdopodobnie masz pod ręką w swojej kuchni.

Tym możesz zastąpić jajka w kuchni

Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Jajka działają jak spoiwo, umożliwiają dokładne połączenie składników a także dodają wilgoci.

Polska to jeden z największych producentów jaj w Unii. Ceny jajek w Polsce w ostatnich dniach bardzo się zmieniają. Obecna w Stanach i kilku państwach Europy ptasia grypa a także wzrastające ceny energii przekładają się na rosnące ceny jaj.

Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto zamienić jajka w przepisach. Zamienników jajek szukają nie tylko weganie, ale także osoby, które mają nietolerancję pokarmową, chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, obawiają się jedzenia surowych jajek albo po prostu zapomnieli kupić jajka. Decyzja, który substytut jajek wybrać, zależy od tego, czy jajko w przepisie jest używane jako spoiwo, zakwas czy tylko jako składnik dodający wilgoci.

Oto najlepsze zamienniki jajek - lista

Czym zastąpić jajka w przepisach? Okazuje się, że aby zastąpić jaja, nie są potrzebne wymyślne i egzotyczne składniki. Te zamienniki sprawdzą się w twojej kuchni.

Pieczenie i gotowanie bez jajek jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź najlepsze zamienniki jajek w poniższej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska