Tym możesz zastąpić jajka w kuchni
Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych. Jajka działają jak spoiwo, umożliwiają dokładne połączenie składników a także dodają wilgoci.
Polska to jeden z największych producentów jaj w Unii. Ceny jajek w Polsce w ostatnich dniach bardzo się zmieniają. Obecna w Stanach i kilku państwach Europy ptasia grypa a także wzrastające ceny energii przekładają się na rosnące ceny jaj.
Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto zamienić jajka w przepisach. Zamienników jajek szukają nie tylko weganie, ale także osoby, które mają nietolerancję pokarmową, chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, obawiają się jedzenia surowych jajek albo po prostu zapomnieli kupić jajka. Decyzja, który substytut jajek wybrać, zależy od tego, czy jajko w przepisie jest używane jako spoiwo, zakwas czy tylko jako składnik dodający wilgoci.
Oto najlepsze zamienniki jajek - lista
Czym zastąpić jajka w przepisach? Okazuje się, że aby zastąpić jaja, nie są potrzebne wymyślne i egzotyczne składniki. Te zamienniki sprawdzą się w twojej kuchni.
Pieczenie i gotowanie bez jajek jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź najlepsze zamienniki jajek w poniższej galerii:
