
Jogurt, maślanka
¼ szklanki jogurtu roślinnego, naturalnego lub maślanki (ok. 60 g) = 1 jajko
Idealny zamiennik jajek do wypieków, w których dodano już inny środek spulchniający. Maślanka czy jogurt jako substytut jajka jest używany bardziej do wiązania i nawilżania.

Olej
1,5 łyżki oleju roślinnego + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1,5 łyżki wody = 1 jajko
To idealny zamiennik jajek w przepisach takich jak szybkie pieczywo, babeczki i bułeczki.

Tofu
¼ szklanki zmiksowanego na gładko tofu = 1 jajko
Zmiksowane tofu świetnie sprawdzi się w przepisach na wypieki, które zawierają już środek spulchniający, jak soda oczyszczona lub proszek do pieczenia a także do gęstych deserów, takich jak ciasta lub ciastka czekoladowe.

Woda gazowana
¼ szklanki wody gazowanej = 1 jajko