
Len mielony
Popularnym zamiennikiem jaj w wypiekach jest mielony len. Można kupić gotowy w sklepie lub samemu zmielić ziarna lnu w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Łyżkę lnu należy zalać trzema łyżkami gorącej wody a następnie wymieszać. Uzyskana zawiesina nada ciastu odpowiednią konsystencję.

Mus jabłkowy
¼ szklanki musu jabłkowego (ok. 60 g) = 1 jajko
Idealny do wypieków, w których działa inny środek spulchniający, ten substytut jajka jest używany bardziej do wiązania i nawilżania. Najlepiej nadaje się niesłodzony zwykły mus jabłkowy, jednak jeśli używa się słodzonego, wystarczy zmniejszyć ilość słodzidła sugerowanego w przepisie.

Powidła
⅓ szklanki powideł śliwkowych lub konfitur (ok. 60 g) = 1 jajko

Batat
Do ciast można użyć ugotowanego batata.