9 z 20

fot. unsplash.com
Ocet jabłkowy
1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka sody oczyszczonej = 1 jajko
10 z 20

fot. unsplash.com
Siemię lniane
3 łyżki ciepłej wody + 1 łyżka drobno zmielonych nasion siemienia lnianego odstawić na 10 minut = 1 jajko
Zmielone nasiona siemienia lnianego w połączeniu z wodą zmieniają się w żel, który daje lepkość podobną do białek jaj.
11 z 20

fot. unsplash.com
Nasiona chia
1 łyżka nasion chia + ⅓ szklanki wody odstawić na 15 minut = 1 jajko
Działa podobnie jak siemię lniane. Ten zamiennik jajka sprawdzi się najlepiej jako spoiwo w szybkich pieczywach i ciastkach.
12 z 20

fot. unsplash.com
Masło orzechowe
3 łyżki kremowego masła orzechowego = 1 jajko
Wypieki nabiorą orzechowego posmaku, ale kremowa konsystencja masła orzechowego zadziała jako środek wiążący.