
Pomarańcze
Dobre pomarańcze to te, które mają ładną skórkę o intensywnym kolorze, bez plam i przebarwień. Charakterystyczna dziurka na jednym końcu pomarańczy, nazywana "pępkiem" (widoczna na zdjęciu) gwarantuje, że owoc nie będzie miał pestek. Te pomarańcze są również zazwyczaj najsłodsze i najbardziej soczyste.

Kiwi
Kiwi potrafi być supersłodkie albo bardzo kwaśne. Jak wybrać dojrzały, słodki owoc?
Niedojrzałe kiwi będzie niesmaczne - poznasz je po tym, że jest twarde. Dojrzałe, słodkie kiwi będzie miękkie w dotyku - powinno się lekko ugiąć pod naciskiem palców. Nie kupuj jednak zbyt miękkiego owocu - ten może się już psuć.

Awokado
Awokado sprzedawane w marketach jest najczęściej twarde i trzeba odczekać kilka dni, zanim zmięknie i będzie można je zjeść. Rozwiązaniem może być kupno odmiany hass, która często jest miękka, gdy jest sprzedawana. Jak sprawdzić, czy awokado hass na pewno jest dobre i nie jest popsute? Skórka powinna być ciemna i pomarszczona, a pod nią palcami powinniśmy wyczuć miękki miąższ (a jeśli wydaje się puste w środku - zaczęło się psuć).
Jeśli awokado ma szypułkę, warto spróbować ją podważyć - jeśli odejdzie bez problemu, awokado jest dojrzałe, jeśli nie będzie dała się usunąć - niedojrzałe. Natomiast jeśli po usunięciu szypułki odsłania się zielony, zielono-żółty kolor - to najlepszy znak; brązowy kolor oznacza z kolei, że awokado jest przejrzałe, może być zgniłe.

Mango
Przy zakupie mango na początek najlepiej je powąchać - dojrzałe mango przyjemnie, słodko pachnie. Dojrzałe mango to takie, które ma czerwono-pomarańczową skórkę (nie zieloną!). Po naciśnięciu palcem powinno być miękkie w dotyku, ale jednocześnie sprężyste, a skórka - nie lepić się.