
Jabłka
Dobre jabłka charakteryzują się jędrną i niepomarszczoną skórką, w dotyku są twarde.
Niektóre są śliskie, wręcz tłuste - czy warto kupować takie jabłka? O tym przeczytasz więcej w materiale: Śliskie, tłuste, nieco lepkie jabłka w markecie lub sklepie. Czy są zdrowe i bezpieczne?

Ananas
Prosty trik pozwala sprawdzić, czy ananas jest dojrzały, a tym samym, czy będzie słodki. Wystarczy chwycić za jeden z małych listków na środku jego "czupryny" - jeśli uda się go wyciągnąć bez problemu, to znak, że ananas jest dojrzały.
Dojrzały ananas ma również przyjemny, słodkawy zapach i zdrowie, zielone liście.

Śliwki
Dojrzałe śliwki charakteryzują się jednolitym kolorem skórki i słodkim zapachem. Jeśli mają ogonek - warto mu się przyjrzeć. Dojrzała śliwka będzie miała ciemny i suchy ogonek.
Przy zakupie śliwek trzeba jednak uważnie sprawdzić, czy owoc nie jest robaczywy. Świadczyć o tym mogą krople skrystalizowanego soku na skórce, a także zbyt miękki w dotyku owoc, plamki i dziurki w skórce.

Ogórki
Przed zakupem ogórka warto sprawdzić, czy jest miękki przy końcach. Jeśli tak - lepiej go nie kupować. Dobry ogórek to też taki, który jest twardy w dotyku i ma jasnozieloną skórkę bez plam i pęknięć.