Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak obniżyć koszty produkcji trzody chlewnej? Mówiono o tym w Bydgoszczy

LT
Hodowla i produkcja trzody chlewnej wymaga coraz większej, specjalistycznej wiedzy
Hodowla i produkcja trzody chlewnej wymaga coraz większej, specjalistycznej wiedzy Fot. Archiwum
W piątek (23 listopada), w bydgoskim hotelu Kuźnia, kilkudziesięciu hodowców trzody chlewnej wzięło udział w I Warsztatach Złotych Praktyk.

- Informacji nigdy dosyć - powiedział Piotr Szypryt, producent rolny z Lucimia (koło Koronowa). - Czasami rolnicy zapominają o czymś, co jest oczywiste, na przykład o robieniu notatek w chlewni, na porodówce.

I właśnie m.in. o porodówce rozmawiano podczas piątkowego spotkania. Szkolenie na ten temat prowadziła Olga Piekarska, która omówiła nie tylko warunki jakie powinny panować w takim miejscu, ale także zwróciła uwagę jak powinien zachowywać się gospodarz: - Ma nadzorować poród, ale nie może działać w panice!

Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się jak obniżyć koszty produkcji wykorzystując surowce uboczne przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu tuczników lub kiszone ziarno kukurydzy. Była mowa też o organizacji produkcji oraz optymalizacji potencjału genetycznego świń, o naturalnym wspomaganiu funkcji rozrodczych loch celem efektywności rozrodu, metodach utrzymywania trzody chlewnej (w świetle wymogów unijnych) oraz o tym, jak prawodłowo podawać leki.

Organizatorem bezpłatnych warsztatów był Polski Koncern Mięsny DUDA. Osoby, które chcą za pośrednictwem internetu skorzystać z materiałów wykorzystanych podczas bydgoskich warsztatów, mogą skontaktować się z biurem Hodowcy Roku (www.hodowcaroku.pl).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska