1 z 6
Przewijaj galerię w dół
W większości domów w Polsce karp jest podawany tradycyjnie,...
fot. MSM Mońki

Jak przyrządza się karpia w różnych regionach Polski?

W większości domów w Polsce karp jest podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. Są też regionalne sposoby na przyrządzenie tej ryby.

Karpia na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Gości on również w menu w pozostałe dni świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też warto spróbować go przyrządzić na kilka sposobów, wzorując się na tradycjach z różnych regionów Polski.

Na zdjęciu: karp zapieczony z serem i pieczarkami.

2 z 6
Karp na Śląsku...
fot. Tomasz Hołod

Karp na Śląsku
W region Górnego Śląska karp przywędrował dopiero w okresie międzywojennym. Najczęściej podaje się go najpierw wysmażonego, a później podgotowanego w sosie z warzyw i…piernika!

Ale wszystko po kolei. Aby dobrze przygotować „ślunskiego kapra” - bo tak w gwarze można by nazwać ów rybę, potrzebny będzie nam pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) dużo cebuli, cytryna oraz piernik lub razowe pieczywo. Obowiązkowym będzie także zaopatrzenie się w piwo - może być zarówno jasne, jak i ciemne oraz rodzynki lub migdały. Nie zapominajmy także o naszym bohaterze, który to podawany jest w formie dzwonków.

Całość pracy można zamknąć w trzech etapach: warzywa z piwem (i wodą) zagotować, zagęścić piernikiem oraz słodkościami i zblendować robiąc aksamitny, gęsty sos z nutką słodyczy. Rybę obsmażyć (może być także panierowana lub duszona w cebuli) i doprawić. Na końcu połączyć z sosem i dusić, aż do wydobycia się prawdziwie śląskiego aromatu!

3 z 6
Karp po góralsku...
fot. Tomasz Hołod

Karp po góralsku
Z kolei górale podają karpia bardziej wykwintnie. Faszerują go nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Jego smak podkreśla kminek.

Kapustę wraz z grzybami podsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie nadziewamy nim lekko doprawioną rybę. Wstawiamy do natłuszczonej brytfanki, pieczemy i… góralski karp gotowy! Aby ryba nie była zbyt sucha, można co jakiś czas polewać ją sosem, który pod wpływem ciepła wytworzy się sam i otuli karpia.

4 z 6
Karp z Wrocławia...
fot. Tomasz Hołod

Karp z Wrocławia
Dolny Śląsk proponuje bardziej zdrową alternatywę na przyrządzenie karpia: nie smażyć, nie piec, ale gotować!

Nic prostszego, a jednak zachwyca podniebienia. Podzielmy więc karpia na dzwonki, posólmy i skropmy sokiem z cytryny. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajmy ciemne piwo, piernik, cebulę i przyprawy. Podgotujmy i odcedźmy. Na sam koniec wrzućmy rybę i poczekajmy aż zmięknie.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było podczas XIII Niebieskiego Biegu Świadomości w Inowrocławiu. Zdjęcia

Tak było podczas XIII Niebieskiego Biegu Świadomości w Inowrocławiu. Zdjęcia

Bydgoskie Klasyki rozpoczęły sezon w Pałacu Lubostroń. Zdjęcia

Bydgoskie Klasyki rozpoczęły sezon w Pałacu Lubostroń. Zdjęcia

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Zobacz również

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!