
Szukając miodu dobrej jakości nie kierujmy się najniższą ceną. Najlepiej wybierać towar z pewnego źródła, najlepiej z pobliskiej pasieki

W wielu marketach można kupić tani miód, ale lepiej sprawdzić skąd pochodzi. Jeśli na etykiecie znajdzie się informacja, że jest to towar pochodzący z Unii Europejskiej i spoza UE, to najprawdopodobniej większość zawartości słoika stanowi chiński, tańszy miód. Dlatego najlepiej kupujmy rodzimy miód

Konsumenci szukają najczęściej płynnego miodu, czyli tzw. patoki. Wydaje im się, że taka konsystencja jest dowodem na to, że jest to świeży miód, który niedawno został odwirowany. Otóż miód może mieć taką konsystencję po jego podgrzaniu. Podgrzewanie miodu jest niezbędne np. przed jego rozlewaniem do słoiczków, ale dobry pszczelarz zrobi to w taki sposób, by temperatura nie była zbyt wysoka

Zbytnie podgrzewanie miodu przed rozlewem oraz dodawanie go do np. gorącej herbaty, niszczy w nim to cenne. Tracą w ten sposób wiele ze swoich cennych właściwości (enzymów, witamin, mikroelementów)