
- Przed zakupem miodu warto sprawdzić tzw. datę rozlewu- radzi Sławomir Wnuk, pszczelarz z Lniana. - Jeśli ten , który - tak jak np. miód rzepakowy ma dużą zawartość glukozy - był rozlewany pół roku temu, a wciąż ma konsystencję patoki, to nie kupiłbym takiego produktu. Może to bowiem oznaczać, że albo był przegrzany, albo za wcześnie zabrany z ula i zawiera za dużo wody (może się psuć). Poza tym warto zwrócić uwagę na zapach miodu tuż po otwarciu słoika. A dobrej jakości miód w formie patoki, podczas przelewania powinien tworzyć na powierzchni stożek

Krystalizacja miodów jest procesem naturalnym. Dlatego miód po pewnym czasie (w zależności od rodzaju) i tak się skrystalizuje

Jaki miód jest najlepszy? To zależy od potrzeb danego organizmu. Jasnożółty, czasem bursztynowy miód lipowy może pomóc nie tylko osobom przeziębionym, zmagającym się z chorobami dróg oddechowych, ale i odczuwającym niepokój, mającym problemy ze snem. Ma wysoką aktywność antybiotyczną, właściwości antyseptyczne, działa napotnie, przeciwgorączkowo

Jednym z ciemniejszych miodów jest ten gryczany. Ma intensywny zapach i ostry smak. Polecany jest w leczeniu i profilaktyce miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym i chorobie wieńcowej. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran, a nawet zrastanie kości