
Oznakowanie żywności pomaga konsumentom w podjęciu decyzji o zakupach. Bo Polska smakuje!
Nie wiesz, jak rozpoznać żywność wysokiej jakości, wytworzoną tradycyjnie, czy metodami ekologicznymi? Sprawdź oznakowania tych produktów. One zapewne pomogą w podjęciu decyzji. Oto niektóre z nich --->

PRODUKT POLSKI. Produkt oznaczony znakiem PRODUKT POLSKI musi być wyprodukowany z surowców wytworzonych na terenie Polski, w przypadku produktów nieprzetworzonych – w 100%, a odnośnie produktów przetworzonych – w 75% - napisano na https://www.gov.pl/web/produktpolski/informacje-dla-konsumentow
Dopuszczalne jest użycie importowanych składników, np. przypraw, bakalii, do 25% masy tych produktów pod warunkiem, że składniki te nie są wytwarzane na terenie naszego kraju

Europejskie logo żywności ekologicznej (wyprodukowanej bez użycia syntetycznych środków chemicznych, w zgodzie z naturą) powoduje, że konsumenci mają pewność co do pochodzenia i jakości kupowanej przez siebie żywności i napojów. Obecność tego logo na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego.
Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/logo-rolnictwa-ekologicznego

Oznaczenie znakiem jakości PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.
Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w Programie jest dobrowolny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej.
Więcej informacji na stronie: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/poznaj-dobra-zywnosc