
Jaki olej nadaje się najlepiej do smażenia?
Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy, a którego unikać? Zobacz teraz ranking TOP 5 najzdrowszych i TOP 5 najgorszych olejów do smażenia >>>>>

Oliwa z oliwek do smażenia
Oliwa z oliwek extra-virgin z pierwszego tłoczenia to najlepszy tłuszcz do smażenia. To zdrowa opcja dla serca. Oliwa z oliwek jest nie tylko wszechstronna i sprawdza się w przepisach na zimno, na gorąco oraz w wypiekach, ale jest również bogata w tłuszcze nienasycone i witaminę E. Głównym rodzajem nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w oliwie z oliwek jest kwas oleinowy - ten jednonienasycony tłuszcz ma wiele zalet, w tym działanie ochronne przed insulinoopornością i działanie przeciwzapalne. Dodatkowo witamina E zawarta w oliwie z oliwek służy jako przeciwutleniacz i okazała się skuteczna w leczeniu wielu chorób i schorzeń.

Olej z awokado do smażenia
Znany z wysokiej temperatury dymienia olej z awokado doskonale nadaje się do przyrządzania potraw w wysokiej temperaturze, jednak najlepiej stosować go do krótkotrwałego smażenia. Ma subtelny smak, dzięki czemu można go stosować do słodkich i pikantnych potraw a także do wypieków. Podobnie jak oliwa z oliwek, olej z awokado ma wysoki skład kwasu oleinowego, dzięki czemu jest zdrowym źródłem tłuszczu. Badania potwierdziły związek spożycia oleju z awokado ze zmniejszeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL. Awokado można używać do smażenia na patelni, smażenia w głębokim tłuszczu i pieczenia, można go również stosować na zimno.

Olej słonecznikowy do smażenia
Wysokooleinowy olej słonecznikowy jest w TOP 5 najlepszych olejów do smażenia. Zawiera tłuszcze nienasycone, dzięki czemu jest zdrowszy niż niektóre oleje. Należy jednak pamiętać, że te nienasycone tłuszcze składają się głównie z kwasów tłuszczowych Omega-6, które mogą powodować pewne problemy zdrowotne. Omega-6 są niezbędne dla naszego organizmu, ale nadmierne spożycie może prowadzić do stanu zapalnego i w konsekwencji problemów zdrowotnych. Z drugiej strony, rozwiązaniem jest wysokooleinowy olej słonecznikowy, który ma niższą zawartością Omega-6 przy wysokim stężeniu kwasu oleinowego. To połączenie sprawia, że wysokooleinowy olej słonecznikowy jest zdrową opcją, którą można stosować do smażenia, a także do pieczenia jako alternatywę dla masła.