1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy, a którego unikać?...
fot. unsplash.com

Jaki olej nadaje się najlepiej do smażenia?

Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy, a którego unikać? Zobacz teraz ranking TOP 5 najzdrowszych i TOP 5 najgorszych olejów do smażenia >>>>>

2 z 13
Oliwa z oliwek extra-virgin z pierwszego tłoczenia to...
fot. pixabay.com

Oliwa z oliwek do smażenia

Oliwa z oliwek extra-virgin z pierwszego tłoczenia to najlepszy tłuszcz do smażenia. To zdrowa opcja dla serca. Oliwa z oliwek jest nie tylko wszechstronna i sprawdza się w przepisach na zimno, na gorąco oraz w wypiekach, ale jest również bogata w tłuszcze nienasycone i witaminę E. Głównym rodzajem nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w oliwie z oliwek jest kwas oleinowy - ten jednonienasycony tłuszcz ma wiele zalet, w tym działanie ochronne przed insulinoopornością i działanie przeciwzapalne. Dodatkowo witamina E zawarta w oliwie z oliwek służy jako przeciwutleniacz i okazała się skuteczna w leczeniu wielu chorób i schorzeń.

3 z 13
Znany z wysokiej temperatury dymienia olej z awokado...
fot. pixabay.com

Olej z awokado do smażenia

Znany z wysokiej temperatury dymienia olej z awokado doskonale nadaje się do przyrządzania potraw w wysokiej temperaturze, jednak najlepiej stosować go do krótkotrwałego smażenia. Ma subtelny smak, dzięki czemu można go stosować do słodkich i pikantnych potraw a także do wypieków. Podobnie jak oliwa z oliwek, olej z awokado ma wysoki skład kwasu oleinowego, dzięki czemu jest zdrowym źródłem tłuszczu. Badania potwierdziły związek spożycia oleju z awokado ze zmniejszeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL. Awokado można używać do smażenia na patelni, smażenia w głębokim tłuszczu i pieczenia, można go również stosować na zimno.

4 z 13
Wysokooleinowy olej słonecznikowy jest w TOP 5 najlepszych...
fot. unsplash.com

Olej słonecznikowy do smażenia

Wysokooleinowy olej słonecznikowy jest w TOP 5 najlepszych olejów do smażenia. Zawiera tłuszcze nienasycone, dzięki czemu jest zdrowszy niż niektóre oleje. Należy jednak pamiętać, że te nienasycone tłuszcze składają się głównie z kwasów tłuszczowych Omega-6, które mogą powodować pewne problemy zdrowotne. Omega-6 są niezbędne dla naszego organizmu, ale nadmierne spożycie może prowadzić do stanu zapalnego i w konsekwencji problemów zdrowotnych. Z drugiej strony, rozwiązaniem jest wysokooleinowy olej słonecznikowy, który ma niższą zawartością Omega-6 przy wysokim stężeniu kwasu oleinowego. To połączenie sprawia, że wysokooleinowy olej słonecznikowy jest zdrową opcją, którą można stosować do smażenia, a także do pieczenia jako alternatywę dla masła.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Zobacz również

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia