
Olej sezamowy do smażenia
Olej sezamowy ma wyraźny orzechowy smak, przez co jest nieco mniej wszechstronny w gotowaniu i pieczeniu, jednak nadal można go spożywać w różnych potrawach, zapewniając organizmowi pewne korzyści zdrowotne. Olej sezamowy jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią zdrowie komórek. Ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszać ryzyko problemów zdrowotnych serca, takich jak miażdżyca. Niektóre badania potwierdzają, że olej sezamowy może złagodzić dyskomfort związany z chorobą zwyrodnieniową stawów. Dania inspirowane kuchnią azjatycką to świetny sposób na włączenie oleju sezamowego do swojej kuchni. Można go także używać do marynat i dipów, np. hummusu.

Olej arachidowy do smażenia
Chociaż olej arachidowy ma pewne wady, przynosi też wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Jest bogaty w kwas oleinowy znany ze swoich korzyści zdrowotnych. To bogate źródło witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające. Tłuszcze nienasycone, takie jak te znajdujące się w oleju arachidowym, mogą również pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Należy jednak pamiętać, że olej arachidowy zawiera również przeciwzapalne kwasy tłuszczowe Omega-6. Nadmierne spożycie Omega-6 przy braku Omega-3 może negatywnie wpłynąć na zdrowie, dlatego najlepiej ograniczyć źródła tłuszczów Omega-6.

Jaki olej do smażenia w głębokim tłuszczu?
Smażenie w głębokim tłuszczu polega na przyrządzaniu potraw poprzez zanurzeniu produktów w gorącym oleju. Do smażenia w głębokim tłuszczu najlepiej wybrać olej o wysokim punkcie dymienia - np. olej kokosowy lub rzepakowy.

Olej kokosowy do smażenia
Popularność oleju kokosowego wzrosła w ciągu ostatniej dekady, jednak istnieją powody, dla których warto ograniczyć jego spożycie. Olej kokosowy ma wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, co czyni go mniej idealnym niż inne oleje. Chociaż tłuszcze nasycone mogą nie być tak negatywne dla naszego zdrowia, jak kiedyś sądzono, nadal lepiej ograniczyć je w swojej diecie, ponieważ nie zapewniają zauważalnych korzyści zdrowotnych, takich jak tłuszcze nienasycone. Badania wykazały, że spożycie oleju kokosowego może skutkować wyższym poziomem cholesterolu LDL i HDL. Chociaż wzrost poziomu cholesterolu HDL może być korzystny dla zdrowia, nie przeciwdziała potencjalnemu ryzyku chorób serca związanemu ze wzrostem złego cholesterolu LDL. Ze względu na sprzeczne badania dotyczące oleju kokosowego, najlepiej ograniczyć jego spożycie i zamiast tego częściej wybierać oleje o znanych właściwościach zdrowotnych.
Czytaj więcej: Tak olej kokosowy wpływa na organizm. To się dzieje, gdy stosujesz olej kokosowy