Jaki olej wybrać do smażenia?
Smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, jednak wiele osób wybiera ją, bo jest szybka i wygodna.
To Cię teraz może zainteresować
- Te osoby nie powinny jeść rosołu. W takich sytuacjach rosół może zaszkodzić
- Tak woda z cytryną pomaga skutecznie schudnąć. Zaskakujące skutki!
- Tak oliwa z oliwek pomaga schudnąć. Na to pomaga picie oliwy z oliwek na czczo
- Tych produktów lepiej nie jeść razem. Czy pomidora z ogórkiem można łączyć? Zobacz!
Smażenie to proces obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze (150-200 stopni) z wykorzystaniem tłuszczu pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
Najważniejszy jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Nie wszystkie oleje są sobie równe - niektóre sprawdzą się lepiej w wysokiej temperaturze, inne są idealne na zimno w sałatkach. Oleje mają różne składy mimo podobnej zawartości kalorii - około 120 kalorii na łyżkę stołową oleju. Najzdrowszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek, olej z awokado a także olej ze słodkich migdałów.
Na jakim oleju smażyć? Oto ranking tłuszczów do smażenia
To, na jakim oleju smażymy, wpływa na jakość posiłku oraz na nasze zdrowie - podczas przyrządzania potraw mogą wytrącać się substancje toksyczne i potencjalnie rakotwórcze.
Najlepszy olej do smażenia powinien:
- zawierać dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- mieć wysoką temperaturę dymienia - powyżej 180 stopni,
- zawierać dużo antyoksydantów, takich jak witamina E i polifenole.
Który olej nadaje się najlepiej do smażenia? Jaki olej jest najzdrowszy, a jaki najgorszy do smażenia? Zobacz teraz ranking TOP 5 najzdrowszych olejów do smażenia i TOP 5 olejów, których należy unikać.