
CIŚNIENIE KRWI
Czosnek ma właściwości, które pomagają z czasem obniżyć poziom ciśnienia krwi. Według badań, spożywanie świeżych ząbków czosnku lub produktów czosnkowych może mieć pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Wykazano również, że osoby, które regularnie jedzą zalecane ilości czosnku, mają mniejsze ryzyko chorób serca.

CHOLESTEROL
Czosnek może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Substancja czynna zawarta w czosnku - allicyna - może pomóc w obniżeniu poziomu lipidów we krwi, w tym cholesterolu i trójglicerydów.

WPŁYW NA PRACĘ MÓZGU I FUNKCJE POZNAWCZE
Czosnek może mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i poprawiać pamięć. Niektóre badania wykazały, że ekstrakt z czosnku może zapobiegać demencji ze względu na swoje unikalne właściwości przeciwutleniające.