
Jogurt grecki - właściwości
Jedzenie jogurtów greckich może mieć zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki. Czy jogurt grecki jest zdrowy? Co się dzieje z organizmem, gdy jemy jogurty? Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

Jogurt grecki na odchudzanie
Niektóre rodzaje jogurtów, takie jak jogurt grecki, zawierają dużą ilość białka. Pokarmy wysokobiałkowe, takie jak jogurt grecki, mogą pomóc dłużej zachować uczucie sytości, co wspomaga utratę wagi. Dzięki temu rzadziej pojawia się pokusa na podjadanie innych wysokokalorycznych produktów spożywczych w ciągu dnia.

Jogurt grecki na zdrowie kości
Jogurt grecki jest jednym z lepszych źródeł wapnia spośród wszystkich produktów spożywczych. Wapń zawarty w produktach mlecznych jest również bardzo dobrze przyswajalny, w przeciwieństwie do wapnia obecnego w produktach bezmlecznych, takich jak jarmuż czy orzechy. Niektórzy ludzie nie spożywają wystarczającej ilości wapnia każdego dnia. Są osoby, które dostarczają go tylko w łyk nabiału w porannej kawie albo zupełnie unikają produktów mlecznych z powodu alergii na mleko, nietolerancji laktozy, osobistych preferencji lub smaku. Jedna filiżanka jogurtu na bazie mleka zawiera 30-45% dziennej wartości wapnia, co wspiera ogólny stan zdrowia kości. Spożywanie jogurtu greckiego to świetny sposób na poprawę odporności kości w miarę starzenia się. Wybierając jogurty bezmleczne, należy szukać opcji wzbogaconych w wapń i witaminę D.

Jogurt grecki przy nietolerancji laktozy
Zarówno jogurt zwykły, jak i jogurt grecki zawierają niewielką ilość laktozy, co może być problematyczne dla osób z nietolerancją tego związku. Laktoza to cukier mleczny, który jest rozkładany przez enzym laktazę. Jeśli brakuje ci tego enzymu, może powodować wzdęcia i gazy podczas spożywania produktów mlecznych. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wybierz jogurt grecki, ponieważ zawiera mniej laktozy w porównaniu ze zwykłym jogurtem. Obecnie dostępnych jest też wiele odmian jogurtów bezmlecznych: jogurt z orzechów nerkowca, jogurt sojowy, jogurt kokosowy, a nawet jogurt owsiany. Jednak te rodzaje jogurtów mogą nie być tak bogate w białko.