Spis treści
Jogurt grecki - właściwości
Jogurty greckie i jogurty typu greckiego są bardzo popularne i chętnie wykorzystywane w kuchni. Ten kremowy produkt jest bardzo wszechstronny - świetnie nadaje się do sałatek, sosów czy deserów. Jogurty są mniej kaloryczne niż śmietana czy majonez, dlatego po często sięgają po nie osoby, które dbają o swoją dietę.
Jogurt grecki jest pełen probiotyków, wapnia, potasu i innych niezbędnych składników odżywczych.
Oprócz wysokiej zawartości białka, jogurt grecki jest doskonałym źródłem wapnia i dostarcza niezbędnych składników odżywczych, takich jak magnez, potas, cynk, selen i witaminy z grupy B.
Który jogurt jest lepszy - grecki czy naturalny?
Jogurt grecki powstaje po odcedzeniu zwykłego jogurtu, usunięciu nadmiaru płynu i serwatki. Dzięki temu jogurt grecki bądź typu greckiego jest bardziej gęsty i kremowy niż jogurt naturalny. Zwykle ma też o połowę mniej cukru i dwa razy więcej białka. Ma też mniejszą ilość laktozy, dzięki czemu jest łatwiejszy do strawienia dla osób wrażliwych na nabiał. Jednocześnie jogurt grecki ma więcej tłuszczu, co jest jego zaletą - w tłuszczu rozpuszczają się bowiem witaminy, zwłaszcza A i D, które wspomagają przyswajanie wapnia.
Jaki jogurt grecki jest najlepszy? Warto wybierać jogurt grecki, który składa się tylko z mleka lub/i śmietanki oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Wielu producentów dodaje też mleko w proszku, które może zawierać utleniony cholesterol.
Eksperci potwierdzają, że jedzenie jogurtu greckiego pomaga pozbyć się otyłości brzusznej. Ten produkt nie tylko poprawia zdrowie jelit, ale także przyśpiesza metabolizm, wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ilość tzw. złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
Kiedy najlepiej jeść jogurt? Rano czy wieczorem?
Regularne spożywanie jogurtu przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dietetycy podpowiadają, że jogurt grecki można jeść codziennie, o ile nie występują przeciwwskazania zdrowotne, takie jak alergia na białka mleka lub nietolerancja laktozy.
Jogurt można spożywać o różnych porach dnia, w zależności od indywidualnych preferencji i celów zdrowotnych.
Rano dzięki zawartości białka i węglowodanów jogurt dostarczy energii na cały dzień.
Przed treningiem jogurt to idealna lekkostrawna przekąska dostarczająca białka, które wspiera regenerację mięśni.
Po treningu jogurt - dzięki zawartości białka oraz elektrolitów - pomaga w regeneracji mięśni .
Wieczorem spożycie jogurtu może wspierać trawienie i działać relaksująco. Zawarte w jogurcie probiotyki wspomagają zdrowy sen.
Taki jogurt grecki jest najzdrowszy
Najzdrowszy jogurt ma prosty skład i wysoką zawartość żywych kultur bakterii. Najlepiej wybierać jogurty:
Naturalne - bez dodatków smakowych i słodzących.
Organiczne - produkowane z mleka pochodzącego z ekologicznych hodowli.
Z wysoką zawartością białka.
Z niską zawartością tłuszczu.
Bez dodatku cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego.
Tak jogurt grecki wpływa na organizm - dietetycy wymieniają skutki jedzenia jogurtu
Co dzieje się z organizmem, gdy jemy jogurty grecki? Kto powinien włączyć jogurty do swojej diety? Dietetycy wymieniają wiele skutków. Zobacz w naszej galerii, co na temat jogurtów mówią eksperci.