
Tak działa na organizm owoc kaki
Kaki, znane też jako persymona, wzbogaca organizm człowieka w cenne składniki odżywcze. Warto sięgać po ten owoc codziennie, gdyż wspiera zdrowie na wielu płaszczyznach.

Kaki dobre dla cukrzyków
Indeks glikemiczny kaki to 50, zaś ładunek glikemiczny 12. Spożywanie kaki nie powoduje znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi. To sprawia, że kaki nadaje się dla osób cukrzycą, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Kaki to bogactwo antyoksydantów
Kaki zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, karotenoidy i witamina C. Właściwości antyoksydacyjne (zwalczanie wolnych rodników) owoców kaki pomagają zapobiegać wielu chorobom, także nowotworowym oraz neurodegeneracyjnym jak choroba Parkinsona, Alzhaimera oraz chorobom sercowo-naczyniowym.

Kaki wspiera serce
Kaki obniża stężenie lipidów i trójglicerydów we krwi, pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu. Regularne spożywanie owoców kaki obniża ciśnienie krwi. Kemferol i kwercytyna zawarte w kaki działają przeciwzapalnie, także w obrębie naczyń krwionośnych, chroniąc je przed uszkodzeniami.