Kaki - co to za owoc?
Kaki znane jest także pod innymi nazwami: persymona, chińska śliwka, owoc szaron czy hebanowiec wschodni. To owoc tropikalny. Pochodzi z Azji Wschodniej. Kaki to prawdziwy ulubieniec Chińczyków i Japończyków. Uprawiane jest także w Grecji, Hiszpanii i we Włoszech. Warto włączyć persymonę do codziennej diety, gdyż owoc ten niezwykle korzystnie działa na wiele układów w organizmie człowieka, a przede wszystkim wspiera funkcjonowanie serca i układu krążenia.
Perysmona, choć wciąż mało znana, jest łatwo dostępna w polskich sklepach, zwłaszcza w większych marketach.
Jak smakuje kaki czyli persymona?
Owoc kaki jest dość mały, wielkości śliwki, okrągły. Ma gładką, pomarańczową skórkę. Miąższ kaki jest słodki, lecz mało aromatyczny, konsystencją przypomina pomidora.

Właściwości zdrowotne kaki
Kaki to bogate źródło cennych dla zdrowia składników. Owoc ten zawiera między innymi:
witaminy: A, C, E, K, z grupy B (100 g kaki zawiera 70 mg witaminy C, co pokrywa około 80% dobowego zapotrzebowania u osób dorosłych),
minerały: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan,
błonnik pokarmowy,
polifenole czyli przeciwutleniacze (taniny, katechiny i kwasy fenolowe), które zwalczają wolne rodniki,
karotenoidy (likopen, beta-karoten, neoksantyna, wiolaksantyna i beta-kryptoksantyna),
tokoferole (substancje o takim działaniu, jak witamina E).
Zwłaszcza karotenoidy i polifenole są cenne dla organizmu, gdyż zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wywoływanie wielu chorób, między innymi nowotworowych. Kaki warto jeść ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej tych substancji.
Takie właściwości ma owoc kaki, znany także jako persymona
Kaki to prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu. W galerii znajdziesz informacje, jak działa na nas spożywanie tego owocu. Sprawdź, dlaczego warto jeść kaki nawet codziennie!