5 z 9

fot. Pixabay.com
Kaki dobre na metabolizm
Kaki zawiera też sporo błonnika pokarmowego. Średni owoc to aż 9 g błonnika czyli 36% zalecanego dziennego zapotrzebowania. Dzięki temu kaki przyspiesza procesy trawienia, zapobiega zaparciom, spowalnia tempo opróżniania żołądka i zapewnia uczucie sytości po posiłku na dłużej.
6 z 9

fot. Pixabay.com
Kaki dobre na oczy
Jeden owoc kaki pokrywa około 70 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Dodatkowo zawarte w kaki karotenoidy wspierają prawidłowe działanie oczu, poprawiają wzrok.
7 z 9

fot. Pixabay.com
Kaki na młodość
Kaki obfituje w karotenoidy. Te substancje chemiczne mają zdolność blokowania promieniowania UV i chronią organizm (komórki skóry i inne) przed fotostarzeniem.
8 z 9

fot. Pixabay.com
Tak wygląda dojrzały owoc kaki.