Prekursorem stawów w okolicach wsi Ślesin koło Nakła nad Notecią było przed wiekami Jezioro Ślesińskie zasilane wodą z małych strumyków spływających ze zboczy pradoliny Toruńsko-Eberswaldzkiej.
Jezioro dało początek sięgającej wielu stuleci tradycji rybackiej, która w tym miejscu kontynuowana jest od blisko stu lat. Stawy położone są na obszarze objętym ochroną przyrody w ramach europejskiej sieci Natura 2000.
Bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zapewnia odpowiednie zaopatrzenie stawów w świeżą i czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. Ich produkcja odbywa się według wzorców z drugiej połowy XIX wieku. Powtarzany od dziesiątek lat cykl hodowli „od wylęgu do ryby handlowej” sprawił, że karp nakielski posiada unikatowe cechy związane z wyglądem oraz jakością mięsa. Każdej wiosny, w specjalnie przygotowanych stawach odbywa się tarło. Wylęgające się w tym okresie larwy są następnie obsadzane w płytkich stawach przesadkowych zapewniających optymalne warunki do rozwoju narybku.
Karpie, gdy już nieco urosną, są umieszczane w większych i głębszych stawach, tak aby mogły swobodnie dojrzewać, aż do osiągnięcia tzw. rozmiarów handlowych.
Cykl wzrostu karpia trwa trzy lata, a to oznacza, że hodowla odbywa się bez udziału sztucznych stymulatorów wzrostu oraz innych substancji chemicznych. Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, jaki zapewnia żyzne, torfowe dno stawów.
Dokarmiane są też zbożami, które pochodzą z okolicznych upraw. Dzięki temu mięso jest delikatne, kruche oraz bogate w składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie.
Kto by pomyślał, że karpie jedzą z butelki? (x-news/STORYFUL):