
Tak najlepiej przyrządzić karpia na Boże Narodzenie. Przepisów jest mnóstwo, a wielu z nas sugeruje się tradycyjnymi metodami. Zobacz, jak w prosty sposób możesz przygotować karpia wigilijnego. Szczegóły na kolejnych stronach ---->

Trzeba przyznać, że karp niemal wszystkim Polakom kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Niektórzy sięgają po tradycyjne metody, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Inni z kolei sięgają po bardziej nowoczesne przepisy, aby zachwycić gości czymś nowym.

Karp smażony na Wigilię - oto przepis
Jeden karp, najlepiej wagowo od 1200 do 1800 g
2 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
sok z jednej cytryny
1 łyżka soli
masło do smażenia (3-4 łyżki)

Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu karpia kroimy go w dzwonki. Każdy dzwonek nacieramy solą i wkładamy do głębokiego naczynia. Pokrojonego karpia polewamy sokiem z jednej cytryny. Następnie odstawiamy na około pół godziny.