1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Historia kiełbasy bydgoskiej zaczyna się w latach 50-tych,...
fot. Agnieszka Romanowicz

Historia kiełbasy bydgoskiej zaczyna się w latach 50-tych, receptura została udostępniona w zbiorze przepisów dla zakładów mięsnych.

2 z 6
Waldemar Sznajdrowski z Zakładów Mięsnych w Niewieścinie...
fot. Agnieszka Romanowicz

Waldemar Sznajdrowski z Zakładów Mięsnych w Niewieścinie powiedział, że przyprawy dodawane do bydgoskiej to pieprz, czosnek i majeranek.

3 z 6
Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka...
fot. Agnieszka Romanowicz

Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie przypomniał, że kiełbasa bydgoska powstaje z wieprzowiny, której produkcja przezywa w Polsce kryzys.

4 z 6
Andrzej Zawistowski, właściciel masarni we Władysławowie...
fot. Agnieszka Romanowicz

Andrzej Zawistowski, właściciel masarni we Władysławowie uważa, że kiełbasa bydgoska powstaje znacznie dłużej niż 50 lat. - Bo to najprostsze, co można było wykonać przy świniobiciu. Uwędzenie kiełbasy stwarzało możliwość jej długiego dojrzewania – wyjaśniał.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było podczas zawodów pożarniczych OSP z terenu gminy Grudziądz. Mamy zdjęcia

Tak było podczas zawodów pożarniczych OSP z terenu gminy Grudziądz. Mamy zdjęcia

Ciechocińska Parada Majowa 2025. Filmowy korowód przyciągnął tłumy - zobacz zdjęcia

Ciechocińska Parada Majowa 2025. Filmowy korowód przyciągnął tłumy - zobacz zdjęcia

XXXII Biegi Żnińskie 2025 w Żninie. Zdjęcia, wyniki

XXXII Biegi Żnińskie 2025 w Żninie. Zdjęcia, wyniki

Zobacz również

Sławomir gwiazdą wieczoru na Majówce w Sicienku. Zobaczcie zdjęcia z koncertu

Sławomir gwiazdą wieczoru na Majówce w Sicienku. Zobaczcie zdjęcia z koncertu

IMP Challenge w Pile. Żużlowcy Abramczyk Polonii Bydgoszcz z przepustkami do finałów

IMP Challenge w Pile. Żużlowcy Abramczyk Polonii Bydgoszcz z przepustkami do finałów