
Takie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków
Mętnienie i gazowanie ogórków to naturalne zjawisko w procesie fermentacji. Jednak gaz powstający podczas kiszenia może zepsuć ogórki i zmarnować naszą pracę.
Zobacz, co zrobić, aby temu zapobiec. ►

Mętna woda i buzowanie
Mętna woda w słoikach z ogórkami to zjawisko naturalne. Uwagę powinna zwrócić warstwa szarego koloru - to może być pleśń. Wówczas ogórki nie nadają się do spożycia. A czy buzowanie ogórków po otwarciu też jest normalne? Lekkie gazowanie jest normalne, ale jeśli ogórki buzują mocno, to znak, że kiszenie nie poszło dobrze i ogórki się zepsuły.
Zobacz, dlaczego tak się dzieje i jakie błędy najczęściej popełniamy. ►

Zbyt dużo ogórków
Częstym błędem jest zapełnianie słoików z ogórkami aż po sam brzeg. W tak zapełnionym słoiku gaz powstający przy fermentacji nie ma gdzie się pomieścić, może podnieść ciśnienie w słoikach i rozszczelnić pokrywki, a tlen doprowadzi do zepsucia kiszonek. Słoiki i pokrywki nie mogą mieć pęknięć i szczerb.

Zła sól
Kolejnym błędem jest używanie soli z dodatkiem jodu. Sól jodowana spowalnia fermentację. Najlepiej używać do kiszenia zwykłej soli kamiennej. Wzbogaci ogórki o cenne mikroelementy.