Ogórki kiszone to swoisty przysmak Polaków. To potrawa charakterystyczna dla polskiej kuchni. Obcokrajowcy często nie znają ogórków kiszonych i z obawą próbują sfermentowanego jedzenia. Jednak okazuje się, że ogórki kiszone są bardzo smaczne. W dodatku, jak wszystkie kiszonki, ogórki kiszone są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników, między innymi witaminę C, E, a co najważniejsze, bardzo korzystnie działają na mikroflorę jelitową (przez co wspomagają odporność organizmu) i wspomagają trawienie.
Ogórki kiszone przygotowuje się dość łatwo. Świeże ogórki poddawane są procesowi fermentacji mlekowej. Fermentacja zachodzi pod wpływem bakterii rozkładających cukry zawarte w ogórkach na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy zapobiega psuciu kiszonek, i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie na przykład pleśnią.
Podczas przygotowywania ogórków kiszonych można jednak łatwo popełnić błędy, przez które ogórki zrobią się mętne i będą się gazować. Gaz może spowodować, że cała partia ogórków zepsuje się. Wyjaśniamy, jak tego uniknąć.
Przez takie błędy ogórki kiszone są mętne i się gazują
Przy przyrządzaniu ogórków kiszonych warto stosować się do kilku ważnych zasad, aby nie doprowadzić do zepsucia całej partii. Zobacz w galerii, jak prawidłowo przygotować ogórki kiszone.
Zobacz także to:
► Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
► Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą