5 z 8

fot. Pixabay.com
Zbyt luźne ułożenie ogórków
Innym najczęściej popełnianym błędem jest zbyt luźne układanie ogórków w naczyniu oraz to, że wystają poza zalewę. Wówczas ogórki wypływają na powierzchnię i psują się. Ogórki należy układać ciasno i koniecznie wszystkie muszą być przykryte płynem (solanki nalewamy około 1 cm ponad ogórki).
6 z 8

fot. Pixabay.com
Niedomyte słoiki
Inny błąd to niedokładnie umyte słoiki. To może się wydawać mało istotne, jednak jest w rzeczywistości ważne. W niedokładnie umytych słoikach mogą być bakterie, które zwiększą ryzyko tworzenia się pleśni.
7 z 8

fot. Pixabay.com
Złe przechowywanie ogórków
Już gotowe do kiszenia ogórki w słoikach przechowujemy w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Zbyt wysoka temperatura lub wahania temperatury mogą zakłócić proces fermentacji.