
Problemy z nadciśnieniem
Kiszonki zazwyczaj zawierają dużo soli (czyli sodu), więc nie są wskazane dla osób, które cierpią na nadciśnienie. Duża ilość soli podnosi ciśnienie tętnicze krwi.
Dotyczy to także zakwasów, np. z buraków, soku z kapusty kiszonej, wody z ogórków kiszonych itp.

Niewydolność nerek
Ze względu na dużą zawartość soli, podobnie jak przy nadciśnieniu, osoby z niewydolnością nerek, a zwłaszcza przy kamicy szczawianowo-wapniowej, nie powinny spożywać kiszonek. W ich przypadku wskazana jest dieta niskosodowa.

Problemy jelitowe
Kwas mlekowy powstający w procesie fermentacji oraz błonnik zawarty w warzywach przyspieszają perystaltykę jelit. Dlatego u osób z zespołem jelita drażliwego lub chorobą Leśniowskiego-Crohna spożywanie kiszonek może wywoływać lub nasilać biegunki.

Rotawirusy i zatrucie pokarmowe
Także przy ostrych biegunkach (np. w wyniku zatrucia pokarmowego czy rotawirusów) zalecana jest rezygnacja z kiszonek, gdyż mogą zwiększać intensywność biegunki.