https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraków - tym osobom kiszonki mogą zaszkodzić. Oni nie powinni jeść kiszonek

Agnieszka Kasperek
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kiszonki są niezwykle zdrowe. To prawdziwe bogactwo witamin, minerałów. Kiszonki mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i procesy trawienne, świetnie wzmacniają odporność. Co to takiego kiszonki? Pod tą nazwą kryją się warzywa poddane procesowi fermentacji. W Polsce najpopularniejsze kiszonki to kiszona kapusta, kiszone ogórki, a także czosnek, buraki, papryka czy rzodkiewka. Jednak niektóre osoby nie powinny jeść kiszonek, gdyż mogą im zaszkodzić. Zobacz, kto powinien unikać w diecie kiszonych ogórków, kapusty i innych kiszonek.

Kiszonki - z czego się robi? Co można kisić?

Kiszonki są bardzo popularne w krajach słowiańskich, takich jak Polska, Ukraina, Rosja. W wielu krajach kiszone ogórki czy kiszona kapusta to smaki zupełnie nieznane.

W Polsce kiszonki są bardzo popularne. Najczęściej zjadamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Jednak kisić można wiele różnych produktów. Jakie warzywa i owoce kisimy? Ogranicza nas w zasadzie nasza pomysłowość i odporność kubków smakowych. Kisić można ogórki, kapustę, czosnek, szparagi, paprykę, buraki, rzodkiewkę, seler, cebulę, brukselkę, dynię, cukinie, a także owoce, ryby, mięso, a nawet napoje.

Kiszonki popularne w różnych krajach na świecie

Jednak fermentowane jedzenie czyli kiszonki znane są także w innych krajach, np. w Szwecji, Japonii, Korei, Chinach. Coraz większą popularność zdobywa kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Co jeszcze się kisi na świecie? Znane są (choć dla wielu nie z dobrego smaku) kiszone śledzie ze Szwecji czy kiszone jaja z Chin. Filipińczycy na deser lub na śniadanie jedzą ciastka z ciasta z fermentowanego ryżu. Innym bardzo znanym przykładem kiszonki jest kombucha (znana też jako kombucza) czyli napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany.

Na czym polega proces kiszenia?

Proces kiszenia to sposób konserwacji żywności, który zachodzi za sprawą fermentacji mlekowej. W procesie kiszenia bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukry proste na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy sprawia, że kiszonki mają taki charakterystyczny, wyrazisty smak. Kwas mlekowy zapobiega też psuciu się kiszonek i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie, na przykład pleśnią.

Kiszonki - właściwości zdrowotne

Kiszonki to bogate źródło cennych dla zdrowia składników, między innymi witamin C, A, E, K oraz z grupy B, minerałów jak potas, wapń, żelazo, magnez. Jedzenie kiszonek bardzo korzystnie działa na mikroflorę jelitową i wzmacnianie odporności organizmu. Kiszonki wspomagają też prawidłową pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają rozwojowi miażdżycy i chorób serca. A to wciąż niejedyne korzyści. Pozytywnie wpływają na stan skóry, opóźniają procesy starzenia. Wspomaga pracę układu trawiennego, m.in. dzięki zawartości błonnika. Z tego powodu świetnie nadają się na dodatek do posiłku lub przekąskę dla osób będących na diecie odchudzającej.

Tym osobom kiszonki mogą zaszkodzić

Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraków i inne kiszonki to cenny składnik codziennej, zbilansowanej diety. Jednak fermentowane warzywa czy owoce nie każdemu posłużą. Oni nie powinni jeść kiszonek - zobacz w galerii, komu kiszonki mogą zaszkodzić.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska