Gąbka do mycia naczyń to jednak z tych rzeczy, które znajdziemy w każdym domu. Nawet jeśli ktoś preferuje korzystnie ze zmywarki to i tak okazjonalnie musi wyczyścić talerze, czy patelnie w zlewozmywaku, szczególnie te delikatniejsze, bardziej podatne na zniszczenia. Jednak okazuje się, że gąbka gąbce nierówna – nie każdy produkt nadaje się do mycia wszystkich rzeczy w kuchni.
Jak dbać o gąbkę do naczyń?
Gąbka do naczyń, mimo iż służy do mycia, sama również wymaga czyszczenia. Ze względu na wysoką temperaturę i wilgoć jest podatnym podłożem do rozwoju groźnych bakterii. Dlatego też warto gąbkę regularnie płukać we wrzątku z dodatkiem sody, co korzystnie wpłynie na jej higienę, a także usunie nieprzyjemny zapach. Co do częstotliwości wymiany gąbki do naczyń zdania ekspertów są podzielone – jedni uważają, że trzeba to robić co tydzień, inni – co miesiąc.
Kolory gąbek do mycia naczyń
Co jednak oznaczają kolory gąbek do naczyń? Okazuje się, że nie są one przypadkowe! Na ich podstawie możemy ocenić, czy dany produkt jest miękki i delikatny, czy też sztywniejszy i bardziej szorstki.
Użycie niewłaściwej gąbki może spowodować, że zarysujemy nasze ulubione szklane kieliszki, czy też namęczymy się z usuwaniem przypalonych resztek jedzenia. Zobacz nasz krótki poradnik w galerii zdjęć i dowiedz się więcej!