Pieczone mięsa i warzywa, słodkie ciasta i ciasteczka, a nawet suszone grzyby – te i wiele innych potraw można przygotować w piekarniku. Pieczenie jest zdrowsze niż smażenie, a pozwala wydobyć ze składników maksimum smaku. W dodatku można dzięki niemu zaoszczędzić sporo czasu w kuchni – zamiast stać nad garnkami wystarczy wstawić potrawę do piekarnika i można zająć się swoimi sprawami.
Najczęstsze zabrudzenia w piekarniku
Bez dwóch zdań najbardziej uciążliwe są tłuste zabrudzenia. Powstają na skutek wytapiania się tłuszczu z mięsa, masła w cieście, często przyrządzane potrawy skropuje się olejem lub oliwą by były mocniej przypieczone.
Jeśli potrawa jest zbyt długo pieczona to powstają trudne do usunięcia ślady przypalenia. Także zaschnięte resztki jedzenia, szczególnie te osadzające się na dnie piekarnika, bywają kłopotliwe.
Czyszczenie piekarnika – dlaczego jest trudne?
Niestety, przygotowywanie jedzenia w piekarniku ma także swoje wady. Blachy czy kratki nie zmieścimy do zmywarki ani do zlewu, a sam piekarnik często posiada żłobienia czy metalowe elementy w środku, które trudno wyczyścić. Czy można jednak uniknąć żmudnego i skomplikowanego procesu sprzątania? Znając kilka sprawdzonych metod czyszczenie piekarnika pójdzie ci jak z płatka!
