Higiena w kuchni
Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważne, ponieważ zabrudzenia na szafkach czy blatach to nie tylko kwestia estetyki. Brak należytej higieny podczas przygotowywania posiłków (np. niedokładne mycie surowego mięsa), czy pobieżne czyszczenie talerzy, może doprowadzić do poważnych zatruć pokarmowych.
Skutkują one biegunkami, wymiotami, czy innymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. A przecież zdrowie jest najważniejsze i powinno nam na nim bardzo zależeć.
Wilgoć i ciepło – pożywka dla bakterii
Dlaczego to właśnie kuchnia jest miejscem w którym znajdziemy najwięcej bakterii i zarazków? Mają tam one doskonałe warunki do bytowania. W kuchni zwykle panuje wyższa temperatura i wilgotność, niż w pozostałych pomieszczeniach w domu.
Dodatkowo resztki jedzenia w koszu na śmieci mogą z czasem gnić, pleśnieć i przyciągać owady roznoszące drobnoustroje chorobotwórcze. Dlatego tak ważne jest dokładne i regularne sprzątanie całej kuchni, dzięki czemu zyskamy pewność, że przyrządzamy jedzenie dla rodziny w bezpiecznych, higienicznych warunkach.
Jakie są jednak najbardziej brudne miejsca w kuchni? Zobacz ranking TOP 5 w naszej galerii, by wiedzieć na co zwracać szczególną uwagę!