
Kinga Wawrzyniak i Cyprian Dobrzycki, uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce (powiat radziejowski) wygrali konkurs „Alchemia i amory w kuchni”, który zorganizowany został w Zespole Szkół CKP w Grubnie. To już siódma edycja zmagań młodych kucharzy, które zresztą wpisują się w bogaty harmonogram obchodów „Walentynek Chełmińskich”. W tym roku trwać one będą do 16 lutego.

- W tym roku każda drużyna musiała przygotować potrawę główną, która powinna składać się z pstrąga, pasternaka, topinamburu i sera dojrzewającego - tłumaczy Andrzej Wojciechowski z ZSP CKP w Grubnie, organizator konkursu.
- Uczestnicy musieli przygotować też deser walentynkowy, którego główny składnik to powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły i miód wielokwiatowy – dodaje.

Uczniowie z Przemystki przygotowali roladki z pstrąga w holenderskim sosie z karmelizowanym topinamburem i serowym chipsem. Deser stanowiła markiza z tiulowym welonem zakochana w sekretnym kremie.

Drugie miejsce w konkursie zajęli uczniowie Zespołu Szkół CKP w Grubnie, a trzecie młodzież z Zespołu Szkół CKU w Gronowie. tuż za podium uplasowali się młodzi kucharze z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu.