Kuchenne Rewolucje "El Toro" Łódź [MENU, OPINIE, CENY]
Małżeństwo, Ania i Michał, wyjechali na wakacje do Hiszpanii, gdzie zauroczeni tym krajem spędzili... aż 10 lat! Michał pracował jako kucharz w hiszpańskich restauracjach, zdobywając wiedzę na temat tajników tamtejszej kuchni. Jak sam twierdzi, gotował w renomowanych restauracjach, a nawet miał zaszczyt gotować dla hiszpańskiego króla!
Kiedy los sprowadził ich z powrotem do Polski, Michał razem z Agnieszką uznali, że otworzą własną restaurację z kuchnią hiszpańską w ich rodzinnej Łodzi. Michał pewny swojej wiedzy i doświadczenia uznał, że powodzenie mają gwarantowane, więc zainwestowali w to przedsięwzięcie wszystko, co mieli - tak powstało „El Toro”.
Michał, układając kartę, doszedł jednak do wniosku, że dla łodzian hiszpańskie dania należy zmodyfikować, tzn.: nieco spolszczyć, żeby mogły trafić w polski smak. Najwyraźniej jednak jego kuchnia nie trafiła w ich gusta, ponieważ „El Toro” okazało się być nietrafioną inwestycją. Restauracja świeci pustkami, a właściciele zalegają już z czynszem i wypłatami dla pracowników. W dodatku nie potrafią znaleźć przyczyny swojego niepowodzenia i coraz częściej myślą o powrocie do Hiszpanii. Dlatego zdecydowali się poprosić o pomoc Magdę Gessler, specjalistkę od sytuacji beznadziejnych, która przecież sam mieszkała kilka lat w Hiszpanii.
Niestety, okazało się, że podstawowe i proste hiszpańskie dania – np. tortilla, które zamówiła znana restauratorka – okazały się być niewypałem.
Kuchenne Rewolucje "El Toro" Łódź [MENU, OPINIE, CENY]
-Było idealnie! Pyszne potrawy, paella super, piękne nakrycie stołu, czysto, przemiła obsługa, sangria z rumem, pomarańczami i mieszadełkami z lasek cynamonu, krewetki grillowane i kalmary, a na koniec nieziemskie ciasto migdałowe z wiśniami i bitą śmietaną. Bardzo, bardzo dziękuję - dzieli się swoim zdaniem na stronie restauracji El Toro pani Daria z Łodzi.
-Szpinak z orzechami i rodzynkami - zjawiskowy!. Natomiast jagnięcina dobra, ale na talerzu stanowczo było jej za mało w takiej cenie i kompletnie nieudane pure ziemniaczano-selerowe, które było jakimś kleikiem bez wyczuwalnego selera. Tapasy po 3 zł - za drogie; powinny być dawane chociaż po 1 szt. za darmo jako starter. Ciasto migdałowe dobre. W mojej skali daję 4/10.- uważa pan Artur, który gościł w restauracji El Toro po Kuchennych Rewolucjach.
Kuchenne Rewolucje "El Toro" Łódź [MENU, OPINIE, CENY]
Marynowany filet z kurczaka z puree ziemniaczanym selerowym w cenie 20 zł
Grillowany stek rostbefu w cenie 30 zł
Grillowana dorada w cenie 32 zł
Grillowane krewetki 5 szt w cenie 38 zł
Jagnięcina w warzywach i białym winie w cenie 30 zł
Jagnięce pulpeciki w cenie 20 zł
ensalada mixta/ sałata rzymska, pomidor, tuńczyk, jajko w cenie 18 zł
sałata rzymska w cenie 10 zł
pieczone ziemniaki z sosem bravas w cenie 8 zł
sałatka warzywna z tuńczykiem
mule w cenie 14, 99zł
pieczony królik z ziemniakami
gulasz z wołowiną i warzywami
schab faszerowany
Kuchenne Rewolucje "El Toro" Łódź [MENU, OPINIE, CENY]
- Omlet hiszpański w cenie 7zł
- Zupa z soczewicy w cenie 12 zł
- Kalmary w cenie 15 zł
- Hiszpańskie kiełbaski w cenie 20 zł
- Krokiety z dorsza 5 szt. w cenie 20zł
- Krewetki na oliwie z czosnkiem 10 szt. w cenie 30 zł
- talerz Jamon Serrano w cenie 32 zł
Desery:
- ciasto migdałowe z bitą śmietaną i powidłami w cenie 12 zł
- mus czekoladowy w cenie 12 zł
- flan w cenie 6 zł