Retka w Łodzi w "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler (odc. 8, sezon 16) 26.10.2017 rok
Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler odcinek 8 - opis odcinka w TVN
Łódzka Retkinia to duże osiedle z wielkiej płyty, które powstało w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Paulina i Janek, młodzi narzeczeni, swoją pizzerię zlokalizowaną na tym osiedlu, nazwali po prostu „Retka”. Lokal ten to ich pierwszy biznes. Chociaż mają niewiele ponad dwadzieścia lat, postanowili od razu rzucić się na głęboką wodę, korzystając z okazji kupienia niewielkiego, wolnostojącego budynku pomiędzy blokami. Pełni entuzjazmu i niezrażeni konkurencją (w okolicy jest około szesnaście pizzerii) otworzyli w swój lokal z pizzą i burgerami.
Janek szczerze przyznaje, że zależy mu na zarobieniu konkretnych pieniędzy. Wie, że człowiek musi uczyć się na własnych błędach, ale ma nadzieję, że im wcześniej zacznie, tym szybciej uda mu się osiągnąć sukces. Oboje marzą o dobrobycie dla swoich przyszłych dzieci. Mają wielkie plany, chcieliby tak rozkręcić „Retkę”, żeby stworzyć sieć swoich burgerowni, najlepiej w całej Polsce.
Poza Jankiem i Pauliną w Retce pracują ich młodzi znajomi. Wszyscy chwalą zarówno swobodną atmosferę w pracy, jak i samych szefów. Wsparciem jest też mama Janka, która jako jedyna była przeciwna zakupowi restauracji, ale teraz bardzo chce pomóc rozkręcić lokal syna.
Niestety pomimo szerokiej oferty burgerów i pizzy nie udało im się zdeklasować konkurencji i zawładnąć apetytami mieszkańców. Właściciele zaczynają się martwić, bo sytuacja finansowa pizzerii jest coraz gorsza, a niedługo ich wesele. Zdesperowani postanowili wezwać na pomoc Magdę Gessler.
Retka w "Kuchennych Rewolucjach" na player.pl
W internecie odcinek dostępny już od środy 25.10.2017. Na antenie TVN można go będzie zobaczyć w czwartek, 26 października o godz. 20:55.
Menu w restauracji Retka
Pizzeria Retka przy ul. Balonowej 109 przeszła gruntowną przemianę. Do tej pory lokal serwował pizzę i burgery. Co pojawi się z zaproponowanym przez Magdę Gessler nowym menu?
Kartofel Buda - menu
- Kartofel faszerowany z gzikiem i z serem kozim w cenie 14 zł
- Kartofel faszerowany z śledziem, jabłkiem i cebulą w cenie 14 zł
- Kartofel faszerowany grzybami i cebulą w cenie 14 zł
- Chrupak - panierowany zestaw przekąsek w cenie 15 zł
- Zupa dyniowa w cenie 8 zł
- Frytki (5 rodzajów) od 6 do 10 zł za porcję (150 g)
- Sałatka z mango, pomidorem i słonecznikiem w cenie 18 zł
- Burgery (z wołowiną, 10 rodzajów) od 13 do 16 zł
Le Papillon Noir w Katowicach. Opinie
Co myślicie o restauracji Retka i o tym odcinku "Kuchennych Rewolucji?" Czekamy na Wasze komentarze pod tekstem. Jak przyznaje Magda Gessler, mimo wszystko kuchenna rewolucja z 26.10. będzie naprawdę sympatyczna - nie to co w Katowicach. Zobaczcie co działo się w poprzednim odcinku programu:
"Kuchenne Rewolucje" w Katowicach. Burza w Le Papillon Noir podczas wizyty Magdy Gessler -19.10.2017
"Kuchenne Rewolucje" - sezon 16:
odc. 1 - Pizzeria "Sale & Pepe” w Sosnowcu
odc. 2 - „Ślonsko gościno” w Tarnowskich Górach
odc. 3 - "Stare mury" w Chrzanowie
odc. 4 - "1,2,3" w Tarnowie
odc. 5 - "Pirat" w Olsztynie
odc. 6 - "Magiliana" w Sosnowcu
odc. 7 - "Le Papillon Noir" w Katowicach
Magda Gessler o „Kuchennych rewolucjach”: Mamy 67% udanych rewolucji, to wielki sukces dla całej polskiej gastronomii
Źródło:
TVN