
Takie są skutki jedzenia kurkumy
Kurkuma to aromatyczna orientalna przyprawa. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy kurkumę? Jakie zalety i właściwości zdrowotne dla organizmu ma kurkuma? Zobacz listę zalet wynikających z jedzenia kurkumy.

Kurkuma na infekcje i przeziębienie
Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Dzięki temu łagodzi objawy przeziębienia: działa przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie zatok, kaszel, katar. Działa również łagodząco w przebiegu infekcji bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.

Kurkuma łagodzi dolegliwości w jamie ustnej
Kurkuma pomaga na bóle zębów, na stany zapalne dziąseł i przyzębia, zmniejsza produkcję płytki nazębnej, pomaga w nawracającym aftowym zapaleniu jamy ustnej, szybciej uśmierzając ból i gojąc owrzodzenia – w porównaniu do standardowego leczenia.

Kurkuma pobudza komórki mózgowe
Naukowcy twierdzą, że zawarte w kurkumie substancje, takie jak tumeron i BDMC, odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, co pozwala na zatrzymanie efektów pewnych chorób mózgu. Chodzi tu o zmiany w mózgu spowodowane przez udary, chorobę Alzheimera czy chorobę Parkinsona.