https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurkuma - tak ta orientalna przyprawa działa na organizm. Takie są skutki jedzenia kurkumy

Agnieszka Kasperek
Kurkuma to aromatyczna orientalna przyprawa. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy kurkumę? Jakie zalety i właściwości zdrowotne dla organizmu ma kurkuma? Zobacz listę zalet wynikających z jedzenia kurkumy.
Kurkuma to aromatyczna orientalna przyprawa. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy kurkumę? Jakie zalety i właściwości zdrowotne dla organizmu ma kurkuma? Zobacz listę zalet wynikających z jedzenia kurkumy. Pixabay.com
Kurkuma to przyprawa z rodziny imbirowatych. Jest bardzo aromatyczna, ma charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor i lekko gorzkawy smak, jednak goryczka jest praktycznie niewyczuwalna po dodaniu innych składników do potrawy. Kurkuma ma wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera cenne minerały i witaminy, działa przeciwdepresyjne, stymulująco na układ nerwowy, a jej właściwości przeciwzapalne, antygrzybiczne i antybakteryjne są szeroko doceniane w lecznictwie. Zobacz, dlaczego warto jeść kurkumę - tak ta orientalna przyprawa działa na organizm.

Kurkuma - co to za przyprawa

Kurkuma to roślina o nazwie ostryż długi (Curcuma longa L.), gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Na kurkumę używa sięteż innych określeń: szafran indyjski, ostryż Zohary, kurkuma długa, ostryż indyjski. Bulwę ostryżu mieli się i suszy i tak powstaje przyprawa kurkuma - żółtopomarańczowy proszek o charakterystycznym aromacie i lekko ostrym smaku.

Kurkuma - właściwości zdrowotne dla organizmu

Za właściwości prozdrowotne kurkumy, a także za jej charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor, odpowiadają głównie związki pod nazwą kurkuminoidów: kurkumina (to ten najważniejszy), demetoksykurkumina i bis-demetoksykurkumina.

Kurkuma to bogate źródło wielu witamin, m.in. witamin z rodziny B: B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E oraz K. Kurkuma zawiera także związki mineralne istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź oraz cynk.

Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstawaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.

Jak jeść kurkumę?

Kurkumę można stosować jako dodatek do dań: ryżu, mięsa, makaronów - nie tylko doda daniom walorów zdrowotnych i smakowych, ale także nada składnikom dania piękny, żółty kolor. Tę przyprawę można również użyć do przygotowania zdrowego napoju. Kurkumę można pić z wodą, mlekiem, a nawet kawą. Kurkuma trudno się wchłania, jednak mleko (może być nawet niewielka jego ilość) wzmacnia działanie kurkumy i poprawia jej wchłanianie. gdyż tłuszcz zawarty w mleku doskonale rozpuści składnik aktywny z kurkumy. Również pieprz (a dokładniej - zawarta w nim piperyna) znacznie poprawia wchłanianie kurkumin z kurkumy.

Kurkuma - tak ta orientalna przyprawa działa na organizm

Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także antyoksydacyjne. Dla najlepszych wyników zdrowotnych można połączyć kurkumę z cynamonem i imbirem.Takie są skutki jedzenia kurkumy - zobacz teraz w galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska