MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

IMGW ostrzega przed burzami w Bydgoszczy i regionie w sobotę, 18 maja

IMGW ostrzega przed burzami w Bydgoszczy i regionie w sobotę, 18 maja

Kibice Górnika Zabrze gorąco pożegnali piłkarzy. Co dalej z zespołem Jana Urbana?

Kibice Górnika Zabrze gorąco pożegnali piłkarzy. Co dalej z zespołem Jana Urbana?

Polecamy

Nowa skarbniczka w Chełmnie! Zatrudnił ją burmistrz, wypowiedzenie złożył poprzednik

Nowa skarbniczka w Chełmnie! Zatrudnił ją burmistrz, wypowiedzenie złożył poprzednik

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany