
Karoteny
Nadają pączkom żółte zabarwienie. Ich nadmiar w organizmie może przyczynić się do chorób układu krążenia. U dzieci mogą powodować zabarwienie skóry na żółto.

Barwniki
Wiele z nich powoduje nadpobudliwość psychomotoryczną u dzieci i problemy z koncentracją. Mogą być przyczyną reakcji alergicznych m.in. pokrzywki, duszności i przyspieszonej akcja serca.
W badaniach na szczurach zauważono również szkodliwy wpływ na nerki i wątrobę.

Najgorsze barwniki w pączkach
Najgorsze barwniki to:
E 102 tartrazyna,
E 104 żółcień chinolinowa,
E 122 azorubina,
E 123 amarant,
E 127 erytrozyna,
E129 czerwień allura,
E 131 błękit patentowy,
E 132 indygotyn.

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141)
Poprawiają wygląd pączków. Dopuszczalna dzienna podaż to ok. 15mg na każdy kilogram masy ciała, jednak eksperci są zdania, że informacja ta powinna zostać wycofana z obiegu, ponieważ nie wiadomo, jak taka ilość wpływa na organizm. Zbyt duża ilość może doprowadzić do nasilenia odkładania miedzi we krwi.