https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lekarze ostrzegają - takich pączków musisz się wystrzegać. Zwróć uwagę na ten składnik

JG
Miłośnicy tłustego czwartku zacierają ręce na myśl o zbliżającym się zwyczaju. Pączki możemy wtedy kupić niemal w każdym markecie i cukierni. Ich ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu groszy za sztukę. Jak to możliwe? Odpowiedź możemy znaleźć w ich składzie. Na takie składniki pączków z marketu lepiej uważać - są niebezpieczne dla zdrowia. Szczegóły w naszej galerii.
Miłośnicy tłustego czwartku zacierają ręce na myśl o zbliżającym się zwyczaju. Pączki możemy wtedy kupić niemal w każdym markecie i cukierni. Ich ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu groszy za sztukę. Jak to możliwe? Odpowiedź możemy znaleźć w ich składzie. Na takie składniki pączków z marketu lepiej uważać - są niebezpieczne dla zdrowia. Szczegóły w naszej galerii. pixabay
Tłusty czwartek to dzień, na który czekają miłośnicy słodkości. Można wtedy skosztować pączków bez wyrzutów sumienia. Kuszą nie tylko smakiem, ale i ceną, zwłaszcza te dostępne w marketach. Jednak niska cena często wiąże się niskiej jakości składem, który jest niebezpieczny dla zdrowia. Takich pączków musisz się wystrzegać.

Ceny pączków w tłusty czwartek

W tłusty czwartek markety przeżywają prawdziwe oblężenie. Pączki sprzedawane są w kartonach zbiorczych, często po kilkanaście sztuk, a ich cena potrafi być zaskakująco niska. W przeliczeniu na sztukę, kosztują zaledwie kilkadziesiąt groszy. Taka oferta jest niezwykle kusząca, jednak warto zastanowić się, co kryje się za tą atrakcyjną ceną.

Niska cena pączków z marketów wynika często z ich składu. Producenci, aby obniżyć koszty, sięgają po różnego rodzaju dodatki chemiczne. W składzie takich pączków nie brakuje spulchniaczy, zagęszczaczy i poprawiaczy smaku. To właśnie te składniki mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Takich pączków musisz się wystrzegać

Wybierając pączki w marketach, warto dokładnie przyjrzeć się ich etykiecie. Niektóre składniki mogą być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza jeśli spożywamy je w dużych ilościach.

Jednym z takich składników są spulchniacze, które nadają pączkom objętość i lekkość. Choć pączki wydają się dzięki nim bardziej puszyste, to jednak ich nadmiar może prowadzić do problemów trawiennych.

Substancje chemiczne oznaczane są zazwyczaj skrótami. Na jakie konkretnie składniki zwrócić uwagę? Szczegóły w galerii:

Jak wybierać pączki, by były zdrowsze?

Aby cieszyć się smakiem pączków bez obaw, warto czasem dopłacić za sztukę i zjeść ich mniej, lecz mieć pewność, że pączek jest pozbawiony sztucznych dodatków.

— Polecam tradycyjne pączki z krótkim składem, smażone na prawdziwym smalcu, z marmoladą z dodatkiem prawdziwej konfitury różanej, a nie sztucznych aromatów, na prawdziwych jajkach, a nie masie jajowej. Takie pączki znajdziemy albo w rzemieślniczych piekarniach, albo w naszym własnym domu - radzi w Plejadzie Katarzyna Bosacka, autorka kanału o ekologii i zdrowej żywności.

Warto również rozważyć samodzielne przygotowanie pączków w domu, co pozwoli nam mieć pełną kontrolę nad ich składem.

Czytaj także w serwisie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska