Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler w Glewie nad Zalewem Włocławskim. Jak przebiegały "Kuchenne rewolucje"?

Redakcja
Najbardziej znana restauratorka w Polsce, osobowość telewizyjna - Magda Gessler znów pracowała w naszym regionie! Tym razem „Kuchenne rewolucje” były w zagrodzie „Pod zachrypniętym kogutem”.

Zagroda „Pod zachrypniętym kogutem” jest częścią gospodarstwa agroturystycznego w Glewie, które z oddaniem prowadzi Aleksandra Wron-kowska-Mordal wraz z mężem. To włocławianie, którzy kilkanaście lat temu porzucili miasto dla wsi. Ale nie byle jakiej wsi, bo Glewo jest przepięknie położone. Ze skarpy rozciąga się niezwykły widok na Zalew Włocławski. I taki widok mają także goście zagrody „Pod zachrypniętym kogutem”.

Ale nie tylko położenie jest atutem tego miejsca. Także kuchnia, bo Aleksandra Wron-kowska-Mordal stawia na ekologię. Co zmieni się „Pod zachrypniętym kogutem” na skutek „Kuchennych rewolucji”? Widzowie TVN będą się mogli o tym przekonać dopiero jesienią.

Nasz fotoreporter Wojciech Alabrudziński był jednak w Glewie, gdy program był nakręcany. - To była duża produkcja - mówi. - Kilkanaście osób z ekipy. Miałem okazję zamienić kilka słów z Magdą Gessler, ale na dłuższą rozmowę nie było czasu.
Na pewno wiadomo, że zmieni się nazwa restauracji. Wnętrze restauracji także, zgodnie z konwencją programu, będzie odmienione. - W poniedziałek prace związane z nową aranżacją trwały. - mówi Wojciech Alabrudziński. W wyniku „Kuchennych rewolucji” zmieni się także menu. Jakie będzie? Udało się nam dowiedzieć, że będzie to kuchnia regionalna, oparta o produkty z gospodarstwa, przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury.

Magda Gessler przyjechała do Glewa na cztery dni . I na ten czas stała się szefem restauracji. Zaglądała do garnków, patrzy ła na ręce załodze, próbowała potraw, sprawdzała higienę pracy. Na dwa dni zamknęła „Pod zachrypniętym kogutem” i wprowadziła zmiany. Czwartego wieczoru, we wtorek, było uroczysta kolacja w zmienionym wnętrzu. Po dwóch tygodniach Magda Gessler wróci do Glewa, żeby zobaczyć , jakie postępy poczyniono w odmienionej restauracji i czy jej „kuchenne rewolucje” przyniosły wyczekiwany efekt.

Przypomnijmy, że najbardziej znana polska restauratorka od lat przemierza kulinarną mapę Polski. I zrewolucjonizowała już kilka restauracji w naszym regionie, między innymi w Radziejowie lokal „Na skarpie”.

Nowe odcinki „Kuchennych rewolucji” są do obejrzenia w czwartki o godz. 21.30 na antenie TVN.

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska