
Majonez to konieczny składnik świątecznej sałatki, która gości na polskich stołach w Boże Narodzenie. Choć jest kaloryczny i tłusty to mało kto wyobraża sobie święta bez sałatki jarzynowej z majonezem. Czy jednak każdy może jeść majonez? Co się dzieje z organizmem gdy jemy majonez?
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>>

Spożywanie majonezu może obniżać ryzyko udaru. Ponadto zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że majonez pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając zawałom oraz stabilizując rytm serca.

Wiele witamin – jak choćby witaminy A, E, D czy K – rozpuszcza się w tłuszczach. Wysoka zawartość tłuszczu w majonezie jest pomocna w lepszym wchłanianiu składników odżywczych przez organizm.

Zawarty w majonezie selen wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na wygląd skóry, gdyż zapobiega powstawaniu wolnych rodników