Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kluski z makiem...
fot. Archiwum/Polska Press

Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół

Kluski z makiem

Składniki:
• mąka pszenna
• jajka
• woda surowa, zimna
• sól
• mak
• mleko
• masło
• miód
• rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Wykonanie:
Mąkę ok ½ kg połączyć z 2 jajkami i wodą (tyle, aby się składniki połączyły) ,zagnieść ciasto, aby powstała elastyczna, miękka masa. Utworzyć z ciasta wałek o średnicy ok.10cm i pokroić go w szerz na kilka części, aby powstały grube krążki o walcowatym kształcie. Każdy krążek rozwałkować wałkiem do ciasta na stolnicy na dosyć cienki placek, podsypując mąką.

Placki kroimy w paski o szerokości 5-6 cm, które układamy jeden na drugim. Ułożone w stosik paski przekroić na pół, złożyć ponownie w stosik i kroić całość w szerz na niezbyt szerokie paseczki ok.3-5 mn. Przesypywać mąką pszenną, paski, aby się nie sklejały. Pokrojone kluski rozłożyć na stolnicy, aby się nie sklejały. Nie wszystkie kluski z przygotowanej porcji używamy do sporządzenia produktu – z masą makową mieszamy kluski w ilości nam potrzebnej.

Zagotować surową, zimna wodę . Dodać sól w momencie wrzenia wody. Na wrzącą wodę wrzucić kluski i gotować ok. 10 min, aby nie były za miękkie. Po ugotowaniu dodać zimną wodę do gotujących klusek, aby je zahartować. Wypłukać dwukrotnie zimną wodą. Mak ok. ½ kg, przepłukać zalać ½ litrem wrzącego mleka i gotować przez pół godziny do1 godziny na małym ogniu.

Doglądać, aby się nie przypalił. Mak odsączyć, zemleć 2-3 razy w maszynce „na małych oczkach” (używając sitka o najmniejszych oczkach). W rondlu o grubym dnie rozpuścić ok. 2 łyżek masła. ½ szklanki miodu, garść posiekanych orzechów, garść rodzynek, pół szklanki pokrojonej drobno skórki pomarańczowej oraz zmielony mak. Wszystko smażyć ok. 15 minut, mieszając aby masa się nie przypaliła, a składniki dobrze połączyły. Gotową masę przestudzić. Kluski wymieszać z przestudzoną masą makową, zachowując odpowiednią proporcję, aby masy makowej nie było ani za dużo, ani za mało.

Elżbieta Pińska, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)

Zobacz również

Mauro decyduje się na poważny ruch. Ursula zostaje zatrzymana!

Mauro decyduje się na poważny ruch. Ursula zostaje zatrzymana!

Pierwsza sesja w Pawłowie. Ślubowanie radnych i wójta. Pierwsze wybory [WIDEO]

Pierwsza sesja w Pawłowie. Ślubowanie radnych i wójta. Pierwsze wybory [WIDEO]

Polecamy

Od dziś elektroniczny wniosek nawozowy. Jak go wygenerować?

Od dziś elektroniczny wniosek nawozowy. Jak go wygenerować?

Legia na kolanach. Goncalo Feio: Nie będę szukał wymówek

O TYM SIĘ MÓWI
Legia na kolanach. Goncalo Feio: Nie będę szukał wymówek

Jastrzębski Węgiel bez trofeum. "Czeka nas kilka nieprzespanych nocy"

Jastrzębski Węgiel bez trofeum. "Czeka nas kilka nieprzespanych nocy"