Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół
Kujawskie pierniki z ziemniakami
Składniki:
• ziemniaki z własnej uprawy
• miód z lokalnej pasieki
• masło – najczęściej lokalna firma Lacpol z Piotrkowa Kujawskiego lub innych firm, kiedyś stosowano masło własnej roboty z mleka z własnego gospodarstwa. Najlepsze właściwości i walory smakowe posiada masło własnej produkcji. Obecnie się go nie
wyrabia, tylko stosuje kupione (najlepiej od lokalnych, mniejszych i sprawdzonych producentów, aby zachować walory smakowe pierników).
• cukier, cynamon, kakao, soda – kupione w sklepie
• jajko z własnej hodowli kur
• mąka z lokalnego młyna w Dobrym – mąka z młyna jest sprawdzona, pochodzi z
przemiału ziarna zbóż uprawianych na żyznych czarnoziemach kujawskich. Wypieki z
tej mąki mają pożądaną konsystencję
• lukier: cukier puder (kupiony w sklepie)+woda
Wykonanie:
Kilka ziemniaków (4-5) które zostały z obiadu rozgnieść na gorąco tłuczkiem. Miód - około 250 ml (szklanka) wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia, dodać ¾ szklanki cukru – mieszać, aby się nie skrystalizowało. Gdy cukier się rozpuści dodać ¾ kostki masła, rozgniecione ziemniaki i utrzeć na gładką masę. Pozostawić do wystygnięcia.
Przesiać przez sitko ½ kg mąki oraz przyprawy sypkie (1 łyżka kakao i łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody). Po wystygnięciu dodać mąkę, cynamon, kakao, sodę oraz 1 jajko. Ciasto wyrobić, zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego placka wycinać foremką ciastka. Nagrzać piekarnik do około 180 stopni, wycięte ciastka ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Przygotować lukier rozpuszczając cukier puder w gotującej wodzie, tak aby lukier nie był za rzadki. Ciepłe pierniki polukrować.
Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)