1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Marchew nadaje się do przygotowania dań wytrawnych i...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Marchew nadaje się do przygotowania dań wytrawnych i deserów, a także pożywnego soku. Zobacz w galerii przepisy na dania z marchwi

2 z 10
SKŁADNIKI:...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:
Ciasto: 2 jajka, 200 g drobnego cukru lub cukru pudru, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 75 g tartego jabłka, 200 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 1 łyżeczce sody i cynamonu, szczypta soli
Krem: 125 g serka twarogowego (może być Philadelfia, mascarpone, twaróg lub serek homogenizowany), opcjonalnie 50 g masła miękkiego, cukier puder (100g lub mniej) albo miód

WYKONANIE:
Ciasto: ubijamy jajka, dodajemy cukier, ubijamy, dolewamy olej. Dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy, mieszamy. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodajemy do miski z mokrymi składnikami. Delikatnie mieszamy. Wkładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach, około 60 minut, do suchego patyczka.
Robimy krem do przełożenia i posmarowania wierzchu ciasta – serek łączymy z miodem lub cukrem. Dodajemy ewentualnie masło. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Nakładamy do dobrze wystudzone ciasto, dekorujemy orzechami.

3 z 10
SKŁADNIKI: pierś z kurczaka, 0,5 kg marchwi, cebula biała i...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Risotto z marchewką

SKŁADNIKI: pierś z kurczaka, 0,5 kg marchwi, cebula biała i czerwona, papryka czerwona, pietruszka zielona, curry, pieprz, sól i ryż
WYKONANIE: Ryż gotujemy do miękkości. Pokrojonego kurczaka marynujemy w oleju z dodatkiem curry, przyprawach ziołowych i pieprzu (zostawiamy na około 10 min w lodówce). Smażymy. Dodajemy warzywa pokrojone w paski lub plastry. Doprawiamy, dodajemy ryż. Smażymy kilka minut. Posypujemy pietruszką.

4 z 10
SKŁADNIKI: łyżka masła, łyżka oliwy, cebula, ząbek czosnku,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Zupa marchewkowa

SKŁADNIKI: łyżka masła, łyżka oliwy, cebula, ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
WYKONANIE: W garnku podsmażamy chwilę cebulę pokrojoną w kostkę, na maśle i oliwie. Dodajemy czosnek, pora i pozostałe warzywa. Smażymy mieszając ok. 10 minut. Doprawiamy solą. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i curry. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy mleko, miksujemy na krem.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czerwcowe nowości w Disney Plus zaskakują. Jest Marvel, Predator i więcej

Czerwcowe nowości w Disney Plus zaskakują. Jest Marvel, Predator i więcej

Grad medali wioślarek i wioślarzy z regionu podczas mistrzostw Polski w Kruszwicy

Grad medali wioślarek i wioślarzy z regionu podczas mistrzostw Polski w Kruszwicy

Odznaczenia wojewody dla „dwunastu wspaniałych” na 35-lecie samorządu terytorialnego

Odznaczenia wojewody dla „dwunastu wspaniałych” na 35-lecie samorządu terytorialnego

Zobacz również

Tyle kroków dziennie należy robić po 60. roku życia. Padła dokładna liczba

Tyle kroków dziennie należy robić po 60. roku życia. Padła dokładna liczba

Grad medali wioślarek i wioślarzy z regionu podczas mistrzostw Polski w Kruszwicy

Grad medali wioślarek i wioślarzy z regionu podczas mistrzostw Polski w Kruszwicy