
Marchew nadaje się do przygotowania dań wytrawnych i deserów, a także pożywnego soku. Zobacz w galerii przepisy na dania z marchwi

Ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI:
Ciasto: 2 jajka, 200 g drobnego cukru lub cukru pudru, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 75 g tartego jabłka, 200 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 1 łyżeczce sody i cynamonu, szczypta soli
Krem: 125 g serka twarogowego (może być Philadelfia, mascarpone, twaróg lub serek homogenizowany), opcjonalnie 50 g masła miękkiego, cukier puder (100g lub mniej) albo miód
WYKONANIE:
Ciasto: ubijamy jajka, dodajemy cukier, ubijamy, dolewamy olej. Dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy, mieszamy. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodajemy do miski z mokrymi składnikami. Delikatnie mieszamy. Wkładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach, około 60 minut, do suchego patyczka.
Robimy krem do przełożenia i posmarowania wierzchu ciasta – serek łączymy z miodem lub cukrem. Dodajemy ewentualnie masło. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Nakładamy do dobrze wystudzone ciasto, dekorujemy orzechami.

Risotto z marchewką
SKŁADNIKI: pierś z kurczaka, 0,5 kg marchwi, cebula biała i czerwona, papryka czerwona, pietruszka zielona, curry, pieprz, sól i ryż
WYKONANIE: Ryż gotujemy do miękkości. Pokrojonego kurczaka marynujemy w oleju z dodatkiem curry, przyprawach ziołowych i pieprzu (zostawiamy na około 10 min w lodówce). Smażymy. Dodajemy warzywa pokrojone w paski lub plastry. Doprawiamy, dodajemy ryż. Smażymy kilka minut. Posypujemy pietruszką.

Zupa marchewkowa
SKŁADNIKI: łyżka masła, łyżka oliwy, cebula, ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
WYKONANIE: W garnku podsmażamy chwilę cebulę pokrojoną w kostkę, na maśle i oliwie. Dodajemy czosnek, pora i pozostałe warzywa. Smażymy mieszając ok. 10 minut. Doprawiamy solą. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i curry. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy mleko, miksujemy na krem.