Spis treści
Jakie składniki zawiera marchew?
- witaminy A, C, E, K , B6
- kwas foliowy
- potas
- sód
- wapń
- magnez
- żelazo
- fosfor
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchew jest źródłem karotenoidów czyli przeciwutleniaczy. Wśród nich można wymienić beta-karoten czyli prowitaminę A. W organizmie przekształca się w witaminę A, która wpływa pozytywnie m.in. na wzrok.
Regularne spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Mamy bowiem w niej falkarinol.
Marchew jest ważna także w profilaktyce chorób układu krążenia. Zawiera bowiem pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwmiażdżycowo.
Marchew korzystnie wpływa też na kondycję naszej skóry, nawilża i nawadnia, dodaje pięknego, lekko brązowego koloru.
Co zrobić z marchwi?
Marchew nadaje się do przygotowania dań wytrawnych i deserów, a także pożywnego soku. Pasztet, ciasto, risotto, zupa - to tylko część propozycji. Przepisy na dania z marchwi zobaczysz w poniższej galerii.
