
Duszona marchewka
SKŁADNIKI: 1kg marchewki, 2 szklanki wody, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, 1-2 czubate łyżki masła, opcjonalnie cynamon
WYKONANIE: obraną marchewkę kroimy w kostkę. Zalewamy wodą w garnku, lekko solimy. Gotujemy około 20 minut. Jeśli za mało wody odparuje to ją odlewamy. Dodajemy masło, cukier, sól, pieprz, opcjonalnie cynamon, chwilkę podgrzewamy. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu

Surówka z marchwi
SKŁADNIKI: 4 duże marchewki, 1 duże jabłko, 3 łyżki śmietany lub jogurtu, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz i sól
WYKONANIE: Marchewki i jabłko scierami na tarce na wiórki, dodajemy śmietanę lub jogurt, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Sok z marchwi
SKŁADNIKI: 1 kg marchwi, 0,5 kg jabłek, 2 cm korzenia imbiru
WYKONANIE: Potrzebna nam jest sokowirówka. Ekologicznej i młodej marchwi nie obieramy, tylko myjemy i ewentualnie czyścimy szczoteczką. Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy na ćwiartki. Imbir obieramy. Kawałki marchwi, jabłek i imbiru umieszczamy w sokowirówce. Robimy sok. Najlepiej wybić go na świeżo

Marchewkowy sernik na zimno
SKŁADNIKI:
na spód: 15 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 8 dag margaryny, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody, 2 żółtka, 1 łyżka kakao
masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 15 dag masła, 18 dag cukru pudru, 6 jajek, 1 budyń waniliowy, szczypta proszku do pieczenia i soku z cytryny, 250 gram marchwi , 2 łyżki cukru
galaretka: sok marchwiowo pomarańczowy, 2 galaretki pomarańczowe
WYKONANIE: składniki na ciasto zagniatamy. Ciastem wykładamy dno tortownicy.
Robimy masę marchewkowo-serową: startą marchew podgrzewamy na maśle, z 2 łyżkami cukru. Smażymy by zmiękła, studzimy. Ubijamy białka. Miksujemy pozostałe składniki masy serowej: masło, ser, żółtka, cukier puder, przyprawy, dodajemy proszek oraz budyń i ubite białka oraz przestudzoną marchew. Marchewkową masę wylewamy na ciasto kruche. Pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Robimy galaretkę: sok podgrzewamy w garnku, wsypujemy galaretki i mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na ostudzone ciasto.