
Mamy dla Was przepis na wigilijny, czyli postny barszcz z zeszytu babci Krysi. Przepis krok po kroku na kolejnych slajdach.

Składniki na zakwas buraczany
Zakwas to baza. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku składników: buraków, kromki razowego chleba, przypraw i oczywiście wody. A teraz dokładniej.
Do zakwasu potrzeba:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1,5 litra wody przegotowanej, przestudzonej
ziele angielskie x 7
- liść laurowy x 5
- 3-4 ząbki czosnku przekrojonego w poprzek
- sól 1 płaska łyżeczka

Jak zrobić zakwas buraczany krok po kroku?
1. Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Następnie kroimy je w grube plastry.
2. Układamy buraki w naczyniu - najlepiej kamiennym, ewentualnie ceramicznym czy szklanym. Ziele i liście układamy między plastrami buraków.
3. Przestudzoną wodę mieszamy z solą i tym roztworem zalewamy buraki. Niektórzy zamiast razowego chleba dodają łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty. To przyspiesza proces kiszenia buraków.
4. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na tydzień. Im nasza "mikstura" będzie miała cieplej, tym krócej trzeba będzie czekać. Jeśli zbiera się piana - zbieramy ją codziennie.
5. Roztwór jest ciemny? Czyli zakwas gotowy! Przelewamy go przez sitko z gazą. Zamknięty w słoiku wytrzyma jeszcze do Nowego Roku :)

Składniki na postny barszcz wigilijny
- 0,5 l kwasu buraczanego
- 5 świeżych buraczków ćwikłowych
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 100 g suszonych grzybów
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny