5 z 6
1. Jeśli barszcz chcemy robić np. we wtorek, to zaczynamy......
fot. AGW

Przepis na tradycyjny postny barszcz wigilijny Babci Krysi

1. Jeśli barszcz chcemy robić np. we wtorek, to zaczynamy... w poniedziałek wieczorem. Tak, to nie jest żart :) Chodzi o suszone grzyby. Na noc zalewamy je wodą. Rano możemy je już ugotować i odcedzić.
2. Gotujemy buraki i włoszczyznę.
3. Przelewamy przez sito i dodajemy do naszego wywaru z buraków wodę z grzybów
4. Następnie do garnka trafia kwas buraczany. Ważne są proporcje: 3/4 zmieszanego wywaru i 1/4 kwasu.
5. Podgrzewamy barszcz do momentu wrzenia, nie powinien się już gotować.
6. Doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru do smaku, dodajemy kieliszek wina
7. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny. Przelewamy barszcz przez sito z surowym utartym burakiem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Polecamy

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Nowa prognoza waloryzacji emerytur. Złe wieści dla seniorów - takie mogą być podwyżki

Nowa prognoza waloryzacji emerytur. Złe wieści dla seniorów - takie mogą być podwyżki

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo