5 z 6

fot. AGW
Przepis na tradycyjny postny barszcz wigilijny Babci Krysi
1. Jeśli barszcz chcemy robić np. we wtorek, to zaczynamy... w poniedziałek wieczorem. Tak, to nie jest żart :) Chodzi o suszone grzyby. Na noc zalewamy je wodą. Rano możemy je już ugotować i odcedzić.
2. Gotujemy buraki i włoszczyznę.
3. Przelewamy przez sito i dodajemy do naszego wywaru z buraków wodę z grzybów
4. Następnie do garnka trafia kwas buraczany. Ważne są proporcje: 3/4 zmieszanego wywaru i 1/4 kwasu.
5. Podgrzewamy barszcz do momentu wrzenia, nie powinien się już gotować.
6. Doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru do smaku, dodajemy kieliszek wina
7. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny. Przelewamy barszcz przez sito z surowym utartym burakiem.