Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marcin Werner robi rzeźby z owoców i warzyw [zdjęcia]

(AB)
Marcin specjalnie dla nas wyrzeźbił dynię z logiem "Gazety Pomorskiej"
Marcin specjalnie dla nas wyrzeźbił dynię z logiem "Gazety Pomorskiej" AB / Gazeta Pomorska
- Na moim weselu będzie nietypowa, ekskluzywna dekoracja - rzeźby z owoców i warzyw! - mówi pani Magda z Brodnicy.

Marcin Werner - carving

Do naszej redakcji zawitał Marcin Werner, który przyniósł nam dość nietypowy prezent - rzeźbioną dynię z logiem Gazety Pomorskiej. Jak się okazuje Marcin od jakiegoś czasu zawodowo zajmuje się przygotowywaniem tego typu dekoracji. Sztuka wykonywania tego typu nazywana jest carvingiem.

Rzeźbione owoce i warzywa idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesela, bankietów i innych imprez okolicznościowych - mówi. - Potrafią wprawić w zdumienie nawet najbardziej wymagających gości. Także imprezy firmowe mogą być doskonałą okazją do prezentacji carvingu np. z logo firmy. Rzeźby owocowe lub kompozycje wieloskładnikowe, umieszczone w wiklinowym koszyku, przyozdobione minimalną, delikatną dekoracją i oryginalnie zapakowane stanowią gotowy, wyjątkowy prezent dla na różne okazje.

Zobacz także: W Gołotach chleb miał święto

Marcin Werner pracuje jako kucharz w jednej z restauracji na pojezierzu brodnickim. Swoją przygodę z carvingiem rozpoczął cztery lata temu, kiedy to rodzina sprezentowała mu na urodziny przyrządy służące do rzeźbienia w owocach - W Carvingu używa się noża tajskiego oraz dodatkowych noży, gdzie ostrza mają kształty U, V oraz W - tłumaczy nam Marcin. - Głównym i najważniejszym z nich jest nóż tajski, który jest precyzyjny i profesjonalnie wykonany - ma ostre ostrze i kulisty kształt rękojeści, co umożliwia obracanie noża w czasie pracy, a jest to szczególnie ważne przy precyzyjnych cięciach. Nóż posiada również skuwkę zabezpieczającą przed skaleczeniem lub uszkodzeniem ostrza. Służy on do dekoracji w każdym owocu i warzywie i jest on niezbędnie potrzebny do wykonywania efektownych wcięć.

Warto wspomnieć, że młody kucharz ma na swoim koncie już pierwsze sukcesy z carvingiem związane - w tym roku w Grucznie na Festiwalu Dobrego Smaku zajął IV miejsce. - Startując ma się świetną zabawę , poznaje nowych ludzi i pogłębia wiedzę o nowe rodzaje cięć - mówi. Co przed nim? Carvingowy konkurs o tytuł Mistrza Polski. Trzymamy kciuki!

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska