MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Tomasz Filipski, Stary Młyn, Wąbrzeźno
Kategoria: Kucharz Roku
Pasję do gotowania zamienił na sposób na życie. Praca na stanowisku kucharza sprawia mu przyjemność i dodaje energii. - Pierwsze kroki związane z kuchnią, stawiałem już jako dziecko. Większości nauczyłem się sam, ale też gotowałem z ludźmi znanymi gastronomi polskiej i zagranicznej. Z takich spotkań zawsze wyciągałem jak najwięcej – wspomina nasz kandydat. Pan Tomasz marzy o własnej restauracji, w której mógłby serwować swoje ulubione zupy i kluski jak u mamy. Jakich rad mógłby udzielić osobom rozpoczynającym karierę w gastronomii? - Myślę, że trzeba nastawić się na nieustanna naukę i pokorę. Przyjmować porażki i iść naprzód. Kucharz to wymagający zawód, ale jeśli się to kocha i chce iść w tym kierunku, to wtedy będzie się szło do pracy z pasją i satysfakcją.